Travkusk tillåts att ha hästar igen

Travkusken Pierre Nyström i Eskilstuna tillåts åter att ha hand om hästar. I höstas beslutade länsstyrelsen om ett djurförbud som nu hävts av förvaltningsrätten. "Vi är väldigt nöjda med domstolens beslut", säger Stefan Krstic som är Pierre Nyströms juridiska ombud.

Hästen Timo Lane hade kraftiga svullnader efter ett lopp på Sundbyholms travbana i juli 2020 och kusken Pierre Nyström dömdes för djurplågeri.

Hästen Timo Lane hade kraftiga svullnader efter ett lopp på Sundbyholms travbana i juli 2020 och kusken Pierre Nyström dömdes för djurplågeri.

Foto: EK/Polisen

Eskilstuna2024-06-20 05:44

Nyheten i korthet

  • Travkusken Pierre Nyström, som tidigare dömts för djurplågeri, får återigen ha hand om hästar. Detta efter att förvaltningsrätten i Linköping upphävt länsstyrelsens tidigare beslut om djurförbud.
  • Nyström har deltagit i över 300 tävlingslopp utan anmärkningar sedan händelsen 2020, och alla vittnen i målet intygade att hans djurverksamhet är välskött.
  • Länsstyrelsen har nu tre veckor på sig att avgöra om de vill överklaga förvaltningsrättens beslut.

– Det framgick tydligt i målet med den omfattande muntliga och skriftliga bevisningen från vår sida att Pierre Nyström är en kusk med gott omdöme som tar hand om sina hästar på gården och i tävlingssammanhang, säger Stefan Krstic som är Pierre Nyströms ombud och jurist.

I fjol dömdes travtränaren och kusken Pierre Nyström för djurplågeri. Brottet skedde under ett lopp på Sundbyholms travbana 2020. Efter loppet upptäckte banveterinären märken på hästen, Timo Lane, och kusken anmäldes till Svensk travsport. I samma ärende kom länsstyrelsen att göra en åtalsanmälan vilken ledde till åtal och fällande dom. Men det stannade inte där. Trots att Pierre Nyström hävdade att händelsen som han blev dömd för var en förstagångsförseelse, förbjöd länsstyrelsen honom i december 2023 att befatta sig med hästar.

”Du påstår att händelsen som ägde rum den 6 juni 2020 var en förstagångsförseelse trots att statistiken från Svensk travsport visar att du bestraffades 27 gånger för felaktigt bruk av körspö under åren 2014-2020”, skrev länsstyrelsen i sitt beslut. 

Pierre Nyström överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Linköping som på onsdagen meddelade sin dom där den upphäver länsstyrelsens beslut att förbjuda Pierre Nyström att ha hästar. 

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att det inte är klarlagt att de bestraffningar från Svensk travsport som länsstyrelsen hänvisat till är händelser där Pierre Nyström använt körspöet på ett sådant sätt att hästen skadats, fått märken eller på något annat sätt lidit. 

undefined
Förvaltningsrätten i Linköping upphäver länsstyrelsens beslut om djurförbud.

Förvaltningsrätten menar att händelsen som ledde till domen för djurplågeri måste uppfattas som allvarlig, men att Pierre Nyström inte var medveten om att hästen Timo Lane var känslig.

Förvaltningsrätten konstaterar vidare att det har gått närmare fyra år sedan händelsen som ledde till djurplågeridomen. Pierre Nyström har sedan dess deltagit i över 300 tävlingslopp utan att vara föremål för någon liknande anmärkning som den som föranledde domen om djurplågeri.

"Pierre Nyström har också uttryckt att han är ledsen över det som hände och beskrivit att han har ändrat sättet han driver en häst på", skriver förvaltningsrätten i sin dom.

undefined
Hästen Timo Lane hade kraftiga svullnader efter ett lopp på Sundbyholms travbana i juli 2020 och kusken Pierre Nyström dömdes för djurplågeri.

Alla åtta vittnen som hördes i målet intygade att den djurverksamhet som Pierre Nyström bedriver på sin gård är och har varit välskött. Förvaltningsrätten tror inte att hästar under Pierre Nyströms vård framöver kommer att drabbas av djurplågeri eller någon misskötsel. Rätten skriver i sin dom att "händelsen som föranledde domen om djurplågeri framstår som en engångsförseelse som sannolikt inte kommer att upprepas".

Rätten konstaterar också att ett djurförbud skulle få mycket ingripande konsekvenser för honom, bland annat eftersom han inte skulle kunna utöva sitt yrke. 

undefined
Juristen Stefan Krstic är Pierre Nyströms ombud.

– Domstolen konstaterar att händelsen den 6 juli 2020 var en engångshändelse som sannolikt inte kommer att upprepas och då ska djurförbud inte meddelas. Vi är också nöjda med att domstolen konstaterar att Pierre Nyströms djurverksamhet är och har varit välskött. Domstolen är väldigt tydlig på den punkten, säger Stefan Krstic. 

Länsstyrelsen har tre veckor på sig att avgöra om myndigheten vill överklaga förvaltningsrättens dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!