Elever döms för knivhot mot skolkamrat

Två niondeklassare vid en skola i Eskilstuna döms till ungdomstjänst efter att de hotat och huggit med knivar mot en yngre elev.

De två pojkarna i årskurs nio ska ha hittat knivarna, en morakniv och en mattkniv, i en buske utanför skolan.

De två pojkarna i årskurs nio ska ha hittat knivarna, en morakniv och en mattkniv, i en buske utanför skolan.

Foto: Polisens förundersökning

Eskilstuna2023-05-12 20:55

Det var i augusti i fjol, precis i början av läsåret. Eleven i årskurs sju, som var ny på skolan, satt på en bänk inför idrottslektionen när en grupp pojkar i årskurs nio kom fram och började håna och förnedra honom. Situationen blev snabbt allvarligare när en av dem tog fram en kniv och riktade den mot hans huvud och bröst.

Därefter kom en annan pojke i årskurs nio fram och gjorde flera utfall med en annan kniv, ibland så nära att den yngre eleven måste flytta på sig för att inte bli träffad. Han högg även sin kniv i bänken bredvid den yngre eleven, som blev både skärrad och rädd.

"De försökte hugga mig i bröstet och i benet, och de sa att om du rör dig härifrån så kommer vi att göra något mot dig som du ogillar", har eleven sagt i förhör.

Hela händelsen pågick i omkring 30 minuter och fångades av skolans övervakningskameror. Filmen visar också hur andra elever stod omkring och skrattade medan förnedringen pågick.

Efter incidenten tog den drabbade eleven kontakt med lärare och rektor som gjorde en polisanmälan. Bägge pojkarna i årskurs nio stängdes av från skolan i en vecka. 

Pojkarna säger att det hela var menat som ett skämt och att de ångrar vad de gjorde. Knivarna, en mattkniv och en morakniv, ska de ha hittat i en buske utanför skolan.

Tingsrätten dömer nu den första eleven för olaga hot av normalgraden medan eleven som gjorde utfall och högg i bänken döms för grovt olaga hot. Båda var 15 år vid händelsen och döms till ungdomstjänst, 60 respektive 80 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!