Byggherren Holger Frense – i krig med alla

Byggherren Holger Frense – i krig med alla

Eskilstuna
Lästid cirka 14 min

Entreprenören Holger Frense anklagas för att sänka mindre bolag och ligger i konflikt med snart sagt vartenda byggföretag i Eskilstuna. Samtidigt kämpar han själv för sin överlevnad. Vad är det som händer i Eskilstunas byggvärld? Och varför har han så få vänner kvar?

– Det finns inga pengar i systemet. Det är helt tömt. 

Holger Frense har tydliga mörka streck under ögonen, ihålig blick. På bordet mellan oss ligger en hög med byggritningar och ett headset till telefonen som ringer stup i ett.

Det är november 2023. Utanför fönstret syns huskropparna till det som ska bli Eskilstunas nya fasad mot E20, Årby norra. Här har Holger Frense och hans företag FL-bygg varit delaktiga i planeringen av den nya stadsdelen och uppför 204 hyresrätter. Enligt Frense fortskrider projektet i stort sett enligt plan och de första hyresgästerna ska flytta in i början av nästa år.

Men förhållandena har förändrats drastiskt sedan han tog det första spadtaget tillsammans med Jimmy Jansson och övriga partiledare i majoriteten för ett och ett halvt år sedan. Då var byggsektorn fortfarande het och räntorna låga. Sedan kom Ukraina-kriget och de galopperande prishöjningarna.

undefined
Den 4 mars 2022, solen skiner på representanterna från Frense living bygg, dåvarande köparen Amasten, kommunen och den politiska majoriteten när de tar det första symboliska spadtaget för bygget i Årby.

– Hade jag varit smart, som jag tydligen inte är, så skulle jag satt omkull allting förra hösten. Då hade jag kanske i stället legat på en strand i Spanien i dag, för jag hade ganska bra med marginaler vid den tidpunkten, säger Holger Frense.

Nu har marginalerna raderats ut och vänts till ett skuldberg på 81 miljoner kronor. Under den senaste månaden har Frense tvingats sätta tre bolag i konkurs och ett fjärde är under rekonstruktion.

Den där stranden känns mer avlägsen än någonsin.

Men Holger Frense är inte den enda förloraren i den här historien.

Under hela sin karriär har han anklagats för att inte betala sina fakturor. Nu växer högen av stämningar från mindre byggföretag som påstår att de inte fått betalt. I branschen råder upprorsstämning och underentreprenörer varnar varandra för att jobba för byggherren.

Hur kunde det bli så här?

undefined
"Den är lite av min stolthet", säger Juha Dahlbo, om familjeföretaget Metabs sista lastbil i blå metalliclack. Nu kommer snart leasingfirman för att hämta tillbaka också den.

"Då är man inte värd någonting"

– Jag gick därifrån med gråten i halsen. Jag var så bestört på situationen. För jag tänkte på hur det här kommer sluta för oss. Jag insåg ju att jag hade förlorat de här pengarna.

Solen står lågt på himlen och reflekteras i lastbilens blå metalliclack. Juha Dahlbo blickar mot fordonet som står ensamt kvar på uppställningsplatsen i Vallby i Eskilstuna.

– Det var den jag tyckte bäst om. Den är lite av min stolthet.

Fram till för några veckor sedan användes lastbilen dagligen av Juha Dahlbo och övriga på familjeföretaget Metab, Mälardalens entreprenad och transport. Nu kommer snart leasingfirman för att hämta tillbaka den, precis som de gjort med övriga tre lastbilar som bolaget haft i sin verksamhet.

– Vi har haft det här företaget sedan 2006. Och vi har alltid skött oss. Vi har haft jättebra kontakt med våra kunder och vi har aldrig varit i en tvist. Inte förrän nu, säger Juha Dahlbo.

Precis som alla företag i byggbranschen har de haft det tufft den senaste tiden. Allt fler byggen står stilla och uppdragen sinar. Men i Metabs fall var det inte minskad efterfrågan som blev droppen.

– Vi hade ju jobb. Men så hade vi två oväntade reparationer på våra lastbilar, och vi hade ingen likviditet i företaget för att reparera dem, säger Juha Dahlbo.

Hade vi fått pengarna från Holger tror jag att vi hade klarat det här.

Juha Dahlbo

tidigare företagare

I kassan saknades det nämligen 177 000 kronor, pengar som Metab hade fakturerat för betongborrning på Frenses hyreskomplex Nystavaren på Norr i Eskilstuna.

– Hade vi fått pengarna från Holger tror jag att vi hade klarat det här. Det är inte den första lågkonjunkturen vi är i utan den tredje, säger Juha Dahlbo.

LÄS ÄVEN: Rapport från katastrofbygget: "Vi hade 300 vattenläckor"

Enligt honom började problemen när Metab berättade för byggherren att de skulle bli tvungna att prioritera en annan uppdragsgivare framför FL, eftersom de jobben var inplanerade långt innan uppdragen för Frense dök upp.

– Det var då han började bestrida fakturorna. Nu i efterhand har jag förstått att det är så det funkar. När FL inte behöver en längre, ja då är man inte värd någonting.

Metab har utfört stora och små jobb åt etablerade företag i Eskilstuna i nästan två decennier. Nu finns rörelsen inte mer. Familjeföretaget försattes i konkurs i november och de tre anställda har blivit av med sin försörjning och trygghet.

undefined
Enligt Anders Eriksson har Gimlä inte fått betalt för jobben som bolaget utfört åt Frense på Nystavaren. "Vi har fått vända på varenda krona eftersom de där pengarna ligger ute", säger han.

Någon kilometer från uppställningsplatsen för lastbilar träffar vi Anders Eriksson, vd och ägare av Gimlä bygg och förvaltning. Tillsammans med dotterbolaget Brandgul måleri utförde de jobb på projektet Nystavaren – men enligt Eriksson utan att få betalt för jobben.

– Vi har fått vända på varenda krona för att ha någon form av likviditet, eftersom de där pengarna ligger ute.

Kontraktet uppgick enligt stämningsansökan till 2,7 miljoner kronor. Men enligt Gimlä har Frense endast betalat 500 000 kronor.

– Det är väldigt olustigt och osäkert. Särskilt i dessa tider när det mesta inom bygg är i en nedåtgående spiral, säger Anders Eriksson.

"Hoppas karman biter honom i arslet"

Anders Eriksson och Juha Dahlbo är inte de enda som fortfarande väntar på betalt från Frense living och ägaren Holger Frense.

I skrivande stund krävs FL på över 20 miljoner kronor av olika underentreprenörer som alla uppger att de inte fått betalt. Det är målare, VVS-tekniker, håltagare och ledningskonsulter som befinner sig i olika grader av ekonomiskt trångmål efter att inte ha fått in pengar som förväntat under året.

Skulderna har inte uppkommit till följd av den ekonomiska krisen, utan har sitt ursprung i en tid då det fortfarande fanns pengar i systemet. Då marginalerna fortfarande var goda, för att använda Holger Frenses ord.

Till tingsrätten har det kommit in stämningar från sex olika företag, och fler är på gång. Frense har i sin tur motkrav mot åtminstone tre av bolagen.

undefined
I februari 2016 belönades Holger Frense med utmärkelsen Årets nyföretagare 2015 på näringslivets gala Marknadsplats i Eskilstuna. Företaget som först hette Frense Larsson byggnations AB grundade han 2012 tillsammans med dåvarande kollegan Björn Larsson. Med en tydlig vision om att bygga billiga hyresrätter med hjälp av prefabricerade betongelement etablerades sig rörelsen snabbt i Eskilstuna. Bolaget har sedan dess växt till en koncern med 20 företag som kontrolleras i dag av Holger Frense och hans fru Ann-Louise.

Ytterligare fordringar ligger hos Kronofogden som betalningsförelägganden som alla bestridits av Frense.

Ett av kraven har lämnats in av bemanningsföretaget Euro consulting AB, där Tommy Glavak är vd och ägare. Skulden på 921 000 kronor uppstod efter att bolaget utfört olika jobb åt Frense på Nystavaren kring årsskiftet.

– Tänk dig själv. Ett litet bolag. Och så helt plötsligt fattas det 900 000 i ren cash. Hela vinsten som man har checkat upp som man har slitit för ett helt år. Vi har ju fått göra oss av med folk och det har också kostat pengar, säger Tommy Glavak.

Glavaks historia påminner om vad både Juha Dahlbo och Anders Eriksson berättat. FL-bygg har plötsligt bara slutat betala fakturorna.

Tommy Glavak menar att det inte finns några oklarheter om att FL är skyldig hans företag pengarna.

– Han har säkert blivit blåst av folk också. Men inte av mig.

Men är inte det ett tecken i tiden? Att alla försöker rädda sitt eget först?

– Ja. Men han använder ju sina underleverantörer som banker.

undefined

"Det är väldigt olustigt och osäkert. Särskilt i dessa tider när allting inom bygg är i en nedåtgående spiral".

Gimläs vd, Anders Eriksson

Det är långt ifrån alla som vågar tala öppet om Holger Frense; att ge kommentarer om motparten under pågående tvist är känsligt.

Men de tvistande underentreprenörerna – vi har talat med samtliga – har valt att prata med tidningen under löfte om anonymitet.

Och de skräder inte orden.

Holger Frense anklagas för att utnyttja människor, att tvinga småföretagare till konkurs.

Majoriteten av de vi talar med tycker sig till och med se ett mönster i hur Frense väljer att bestrida fakturor.

– Han betalar en faktura, och en till, men så bestrider han den sista och börjar samtidigt ifrågasätta alla de tidigare fakturorna. Eller skyller på att en platschef tagit ett beslut som inte Holger visste om, säger en av de tvistande företagarna, och plockar upp tråden lite senare:

– Det är ju bara skitsnack. Borde inte en byggherre ha koll på sin personal?

Han använder ju sina underleverantörer som banker

Tommy Glavak

företagare

En tidigare anställd på FL-byggs huvudkontor skriver under på bilden av att arbetsgivaren letar efter anledningar till att inte betala.

– Jag upplevde det som att det var ett mönster satt i system. Att de hela tiden försökte hitta ursäkter för att förhala betalningar, säger personen.

Tillbaka till Juha Dahlbo på uppställningsplatsen i Vallby. Han sparar inte på riset mot sin tidigare uppdragsgivare.

– Jag hoppas karman biter honom i arslet. Och jag tror att den är på väg att göra det också.

undefined
"Nu i efterhand har jag förstått att det är så det funkar", säger Juha Dahlbo, en av Eskilstunas företagare som väntar på betalt från Frense living och ägaren Holger Frense.

"Han måste bort"

Att säga att Holger Frense väcker starka känslor bland byggare och andra företagare i Eskilstuna skulle kunna vara årets största underdrift. Sällan har vi på tidningen nåtts av en så stor och unison kör av kritik mot en enskild aktör.

Folk är inte bara kritiska. De är förbannade.

De första tipsen kom redan för ett år sedan, i samband med en text om nybyggnationen Nystavaren på Norr i Eskilstuna. Bygget hade då utsetts till "årets sämsta" av facktidningen Byggnadsarbetaren på grund ett stort antal vittnesmål om stora arbetsmiljöfaror.

Efter artikeln strömmade mejlen in. ”Ni borde verkligen titta närmare på den här byggherren. Han måste bort", var ett återkommande omdöme.

En dag ringer det anonymt till en av våra telefoner.

"Hej, jag tänkte bara att du skulle veta att Holger precis hämtats av polis. Jag vet det från en säker källa."

Möjligen är det ilskan mot Holger Frense som gett upphov till den omfattande ryktesspridningen kring honom. Under arbetet med den här artikeln har vi nåtts av snacket, där det ena påståendet är mer uppseendeväckande än det andra och mycket är svårt att verifiera.

– Först var jag medlem i Hells Angels, sedan fick jag höra att de hade hotat mig och att jag lämnat landet, säger Holger Frense och skakar på huvudet.

Vad tänker du om att det går så mycket rykten?

– Jag vet ju att det inte är sant. Jag har inte blivit hotad av MC-gäng, jag har inte suttit i fängelse, jag har inte tagits av polisen och ingen har stormat vårt huvudkontor. Alla vill haka på det här tåget och hacka på mig. Men vad ska jag göra? Ju mer jag bryr mig, desto mer tar det av mig.

LÄS OCKSÅ: Han försvarar Holger Frense: "Allt är inte svart eller vitt"

"Har man inte fel så bestrider jag inte"

När vi efter många om och men får tillfälle att sätta oss ner med Holger Frense blir det en maratonsittning på fyra timmar.

Han har en helt annan bild av konflikterna med de andra byggföretagen. Bakgrunden är enligt honom att många av underentreprenörerna inte hållit måttet.

– Vi kan väl säga att det var vissa entreprenader som inte var fullt tillfredsställande. Det var en del fel som vi påpekade i tid, de åtgärdades inte och vi har tvingats åtgärda mycket själva.

Det påstås att du har för vana att systematiskt bestrida fakturor?

– Har man inte gjort fel så bestrider jag inte. Men ser jag någonting som inte stämmer, så ifrågasätter jag fakturorna. Jag anser att det fortfarande är rätt att göra så, för annars har jag ingen kontroll alls.

Majoriteten av konflikterna har sitt ursprung i projektet Nystavaren, hyreskomplexet med 158 lägenheter som nu är i stort sett färdigt i korsningen Eleonoragatan – Västra Storgatan. Bygget har plågats av förseningar, fel och avhopp sedan starten.

undefined
Holger Frense träffar tidningens reportrar under fyra timmar på byggkontoret i Årby.

Många underentreprenörer upplever att de inte fått betalt för jobbet de gjort och att Holger bestrider fakturor på beställningar som gjorts av hans egna anställda. FL å andra sidan hävdar att underentreprenörerna inte förstår sig på byggjuridik och att de måste ta ansvar för fel som orsakats av dem själva.

Underentreprenörerna kontrar med att Frense överdriver och blandar bort korten när det gäller vem som gjort fel. Holger Frense visar upp bilder till stöd för sina påståenden. Motparterna kan å sin sida visa upp skriftliga beställningar på jobb de nekats betalning för.

I fallet med Metab hävdar Frense att jobben beställts av en annan underentreprenör, något som kraftfullt tillbakavisas av Juha Dahlbo. Samma argument används för Gimlä, men det kallar vd:n Anders Eriksson för "dumheter".

– Vi har ju mejlkonversationer där han har godkänt fakturor.

Euro consulting, där Tommy Glavak är vd, beskylls av Holger Frense för ren inkompetens.

– Alltså det fanns inga yrkesarbetare där överhuvudtaget. Det var ingen som kunde någonting. De flesta satt ju bara i lägenheterna.

Det ramlar ihop. Och det har precis börjat.

Holger Frense

byggherre och entreprenör

Glavak själv menar att det hela är "skrattretande".

– Jag har drivit företag sedan jag var 18 år gammal. Så hade man varit en oseriös aktör så tycker jag någonstans att det borde ha gått åt pipan för länge sedan.

Alla har ont om pengar. Ingen är nöjd. Och det är ont om tid. Frågan är om de tvistande företagen kommer överleva den långa väntan på att saken tas upp i domstolen.

Juha Dahlbos Metab har redan fått kasta in handduken, liksom Gimläs dotterbolag Brandgul måleri som också gick i konkurs i november med 1,6 miljoner kronor i fordringar på FL-bygg.

Frenses bygghandel Staring gick å sin sida omkull som en direkt följd av att Brandgul måleri höll inne med betalningar på omkring 700 000 kronor.

Hela byggvärlden faller ihop som ett korthus.

– Det är precis det som är på gång nu. Det ramlar ihop. Och det har precis börjat, säger Holger Frense.

"Det blir en dominoeffekt"

Det har sedan en tid stått klart att även FL är hårt drabbade av konjunkturen, inflationen och inte minst den låga kronkursen. Enligt Holger Frense började problemen med coronapandemin, då materialkedjan bröt ihop, följt av kriget i Ukraina.

– Det har varit gigantiska prisökningar som ingen kunnat räkna med.

Ansökan om att rekonstruera FL:s flaggskepp Frense living bygg som lämnades in till tingsrätten den 7 december visar att läget nu är akut; bolaget kan inte betala sina skulder på kort sikt.

– Det är jobbigt, ansträngt, väldigt ansträngt. Extremt ansträngt skulle jag säga, säger Holger Frense.

Orsaken hittar vi ett steg upp i näringskedjan, hos fastighetsbolagen. FL saknar nämligen betalningar om totalt 30 miljoner kronor från ägaren av projekten i Norrköping och Bålsta, Stockholmsbaserade Livi fastigheter. Det är ingenting som Holger Frense säger direkt till oss, men framgår av bolagets ansökan om rekonstruktion.

Han vill inte heller rikta någon kritik mot uppdragsgivaren Livi och ägaren Irfan Turan.

– Pengar är ett problem för alla. Han har det tufft också och gör det inte med flit.

Trovärdiga uppgifter till tidningen gör också gällande att ägaren till Frenses två projekt i Eskilstuna, Samhällsbyggnadsbolaget eller SBB, hållit inne med betalningar i perioder. Holger Frense bekräftar för oss att FL fortfarande inte fått slutligt betalt för Nystavaren.

Det är jobbigt, ansträngt, väldigt ansträngt. Extremt ansträngt skulle jag säga.

Holger Frense

byggherre och entreprenör

– Det är ett stort belopp kvar fortfarande, säger Frense till oss utan att ge någon specifik summa.

Fastighetsbolagen är inte skonade från den ekonomiska krisen, snarare tvärtom. SBB har tappat mer än 80 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet, till största del för att bolaget har finansierat sina fastighetsaffärer med lånade pengar, lån som i och med räntehöjningarna blivit mångdubbelt dyrare.

Detsamma gäller för Livi, fast i betydligt mindre skala.

Holger Frense menar att det är "orättvist att alla hackar på fastighetsägarna", men tillstår för sin del att det är en utmaning att inte veta om pengarna ska komma in på kontot eller inte.

– Det är för min del en väldig psykisk belastning. Den dagen jag inte får mina betalningar är det väldigt många under mig som i sin tur inte får betalt. Då blir det en dominoeffekt. Jag har inte ett problem att hålla in en faktura när någon har gjort fel. Men det är jättejobbigt att hålla in en faktura för en person som inte har gjort fel, säger han.

"Här får man bara skit"

Frågan de allra flesta ställer sig är: Hur länge pallar Holger Frense trycket? De tre konkurserna och företagsrekonstruktionen är alla olika typer av panikåtgärder, enligt honom själv för att kunna slutföra de pågående projekten.

På byggkontoret visar han på en karta över marken på Årby norra, det som är tänkt att bli en ny stadsdel men där det fortfarande är oklart när övriga projekt utöver Frenses fyra hus sätts igång och där FL-byggs tidigare planer på ytterligare en etapp inte alls ser ut att bli av längre.

– Vår planering är att sälja av den här marken för att stärka upp oss finansiellt. Vi säljer med förlust, men jag måste sälja för att se till att vi blir klara. Vi har några köpare som vi förhandlar med nu, säger Holger Frense.

Hur länge till tror du att du orkar?

– Tills jag är färdig här. Jag kommer att slutföra det här projektet, och våra andra projekt i Bålsta och Norrköping. Men när de är färdiga så är jag också färdig.

Han berättar att han planerar att dra sig tillbaka till fabriken i Hallsberg, som han trots konkursen i FL-Prefab tror sig kunna rädda.

– Det är det enda jag satsar på. Jag kommer att sälja allt, men inte fabriken. De anställda där ställer till etthundra procent upp för mig. Och här får man bara skit för allt.

undefined
Tipsa våra granskande reportrar! Vet du mer om den här historien? Hör av dig på robin.folko@ekuriren.se eller mattias.carlgren@ekuriren.se. Vill du hellre använda dig av krypterad kommunikation når du oss på appen Signal, telefonnummer 0730671048.