Chefen på Arbetsförmedlingen om Ulfs sänkta lönebidrag

Arbetsförmedlingen har tidigare endast velat uttala sig i generella termer om fallet med cp-skadade Ulf Karlssons lönebidrag. Nu ställer dock Kristina Bengtsson som är arbetsförmedlingschef i Sörmland upp på en intervju.

Arbetsförmedlingens bedömning av lönebidraget för Ulf Karlsson gick från drygt 90 procent till drygt 50. Nu föklarar Kristina Bengtsson, chef för Arbetsförmedlingen i Sörmland, vad som ligger bakom bedömning.

Arbetsförmedlingens bedömning av lönebidraget för Ulf Karlsson gick från drygt 90 procent till drygt 50. Nu föklarar Kristina Bengtsson, chef för Arbetsförmedlingen i Sörmland, vad som ligger bakom bedömning.

Foto: Joakim Serrander/Pressbild/TT

Eskilstuna2022-11-08 17:12

– Vi betalade en ersättning på dryga 90 procent för anställningen gällande Ulf. Men så omprövades det här och sänkningen gick ner till drygt 50 procent. Och det är såklart jättetråkigt att det ledde till att föreningen sa upp Ulf utan att vi kunde få till en omprövning av det här förslaget som de inte var nöjda med.

undefined
Kristina Bengtsson, chef för Arbetsförmedlingen i Sörmland: "Det är givetvis så att Arbetsförmedlingen inte vill att sånt här ska hända. Vi vill att det ska fungera både för arbetsgivaren och arbetstagaren."

Det säger Kristina Bengtsson, chef för Arbetsförmedlingen i Sörmland. Det är cp-skadade Ulf Karlsson vi pratar om. Och om hur det sänkta lönebidraget lett till att hans arbetsgivare Eskilstuna bandysällskap tvingades säga upp honom eftersom de inte hade råd att ha kvar honom.

Vi har försökt få en förklaring från Arbetsförmedlingen tidigare men då har myndigheten endast velat uttala sig i generella termer. Nu har vi med hjälp av två fullmakter, en gällande Ulf Karlsson och en gällande hans arbetsgivare, lyckats häva sekretessen.

Vad är det som har förändrats för Ulf som gör att han kunde få 90 procent förut men skulle få 50 procent nu?

– Det kan vara att man som handläggare ser andra saker än vad man har sett tidigare år. 

Ulf har en cp-skada. Det känns märkligt att det skulle skett en sån förändring att nivån ändras på det här sättet?

– Jag förstår att det kan vara svårt att förstå. Det kan vara så att man tittar på lite andra omständigheter som finns runtomkring. Till exempel hur mycket stöd man får från den assistent man har och så vidare. Det ser olika ut år från år och det gäller alla som har lönebidrag. Tanken med bidragen är att man, utifrån att man får mer och mer vana, kan klara arbetet bättre och därmed kan vi sänka bidragsnivåerna. Det är grunden i förordningarna kring lönebidragen.

undefined
Jobbet på Eskilstuna bandysällskaps kansli har betytt allt för Ulf Karlsson. Nu är han arbetslös han blivit uppsagd på grund av sänkt lönebidrag.

Om arbetsgivaren inte är nöjd med bedömningen kan man begära en omprövning.

– I det här fallet valde arbetsgivaren att inte skriva på pappren. Då, och det kan ju verka lite fyrkantigt, hamnar beslutet i ett limbo. Då har vi inget beslut att ompröva. Jag tycker att det är tråkigt om arbetsgivaren inte har förstått konsekvenserna av vad det innebär att inte skriva på. Det tar jag med mig tillbaka till vår organisation, så att vi kan utveckla och bli tydligare med såna här återkopplingar så att det här inte ska hända igen, säger Kristina Bengtsson.

De upplever att de inte ens sett ett beslutsunderlag, att det de fick var ett papper med tabeller och siffror. Brukar det se ut så?

– Vanligen när vi gör omprövningen av lönebidrag så är det viktigt att ha en dialog med arbetsgivare och arbetstagare för att prata om hur bidragsnivån ska se ut kommande år. Vi har en sån dialog inför att vi omprövar beslutsnivåerna. Sedan exakt vad de har sett eller inte det kan inte jag riktigt svara på. Däremot är det alltid vårt mål att ha en dialog så att det blir begripligt varför vi fattar de beslut vi gör. Och om vi har brustit någonstans så beklagar jag verkligen det.

Kan du beskriva hur utredningen av Ulf har gått till den här gången?

– Det bokades in ett möte i augusti för att göra omprövningen. Det var ungefär fem veckor innan det gällande beslutet om lönebidrag upphörde. Det är en normal tidsperiod vid en omprövning. Men det kan jag säga i det här läget att den blev alldeles för kort, det beklagar jag. Vi skulle ha utökat tiden när vi såg att det behövdes mera tid att hantera den här nya bedömningen, säger Kristina Bengtsson och fortsätter:

– Handläggaren var ute på arbetsplatsen och träffade Ulf, Ulfs pappa och en representant från föreningen och gjorde då ett underlag för omprövningen helt enkelt.

Ett underlag som alltså landade i att lönebidraget som föreningen skulle få för Ulf Karlssons anställning sänktes så mycket att han blev uppsagd.

– Jag kan inte mer än säga att jag tycker att det är oerhört tråkigt att det har blivit så. Självklart hoppas jag att Ulf kan få ett arbete igen.

Kristina Bengtsson ser dock några möjliga lösningar på Ulf Karlssons situation.

– I och med att Ulf inte har ett arbete i nuläget så kan föreningen, om de önskar, be att vi gör en ny prövning för att se om det finns möjligheter till ett nytt lönebidrag utifrån arbetslösheten som Ulf har hamnat i. Då är de givetvis välkomna att kontakta oss. Sedan finns det också andra anställningsstöd som kan vara förmånliga för arbetsgivaren. Jag tänker då på det som heter nystartsjobb. Där är det också en stor del av lönen som ersätts.

Lönebidrag

Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivarens lönekostnader vid anställning av någon med funktionsnedsättning eller ohälsa och kompenserar för nedsatt arbetsförmåga. Det finns tre former: Lönebidrag för utveckling i anställning, lönebidrag för anställning och lönebidrag för trygghet i anställning.

Ett lönebidrag får lämnas på högst fyra år och ska omprövas regelbundet. Det får förlängas efter fyra år om det är motiverat.

Källa: Arbetsförmedlingen samt Förordning (1991:333) om lönebidrag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!