Det var i december förra året som det statliga Folkbildningsrådets granskade det muslimska studieförbundet Ibn rushd, som har verksamhet på flera håll i Sörmland, bland annat i Eskilstuna.
I granskningen framkom det att ett antal religiösa böcker med "problematiska inslag", där bland annat homosexualitet beskrivs som en synd och att otrohet ska straffas med stympning och dödsstraff ska ha funnits som underlag i folkbildningsverksamheten.
Enligt Ibn rushd själva handlade dock allt om ett missförstånd. De menar att materialet inte används. Förbundet tog fram en åtgärdsplan som godtogs av Folkbildningsrådet och i februari valde man därför att avsluta ärendet.
Efter granskningen tvingades studieförbundet att betala tillbaka delar av sitt statsbidrag och flera regioner valde att dra in sina bidrag. Men i region Sörmland fanns då det inga planer på att se över bidragen, såvida "inte något nytt inkommer, eller att vi får en annan signal från Folkbildningsrådet".
Men nu har opinionen i nämnden vänt.
Under onsdagens nämndsammanträde beslutade man att frysa bidragen till Ibn rushd samtidigt som man påbörjar en utredning av det aktuella studieförbundet.
Totalt handlar det om omkring 400 000 kronor i bidrag som nu ska frysas tills utredningen är klar. En delbetalning har dock redan skett och den kommer nämnden inte att röra i dagsläget, enligt Joacim Wäppling (KD) som numera är tjänstgörande ordförande för regionens nämnd för kultur, utbildning och friluftsverksamhet.
– I oktober kommer vi att ta ställning till om det finns oegentligheter eller inte, säger han.
Joacim Wäppling berättar att Länsbildningförbundet tidigare i år granskat Ibn rushd, en utredning som beställts av den ordinarie ordföranden, men att den, enligt honom, främst fokuserade på förbundets ekonomi. Nu vill de i stället utreda verksamheten.
– Vi vill titta på vad de har för verksamhet och titta på vilket material de använder. Vi vill alltså göra en genomlysning av verksamheten i Sörmland.
Vad är det för nytt som framkommit sedan december?
– Nej, det har inte tillkommit något så, utan det är väl mer att det finns en osäkerhetsfaktor och att de ofta blir granskade. De har ju varit granskade i flera olika led. Därför vill vi göra en egen granskning för att ha rent mjöl i påsen mot våra skattebetalare, eftersom det är skattemedel som används, säger Joacim Wäppling.
Men alla partier var inte överens. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. Enligt Åsa Kratz (S), andre vice ordförande i nämnden, beror det inte på att de är emot en utredning i sig om det skulle behövas. Men eftersom till Länsbildningsförbudet nyss har genomfört en ser de ingen konkret anledning till att göra en till.
– På förra nämnden i februari så fick vi en återkoppling där man sa att "vi kan inte se att det har hänt några sådana här motsvarande saker i Sörmland. Vi ser inte att det finns någon anledning till att de inte skulle få sina anslag". Sedan var det inte mycket mer med det, säger hon.
Åsa Kratz berättar att hon och hennes partikollegor därför blev förvånade när majoriteten till det här nämndmötet skrev fram ett förslag om att frysa bidragen.
– Vi i vår grupp tänkte då att det måste ha varit något man stött på och frågade vad som tillkommit. Men det kunde man inte riktigt svara på utan det handlade mer om att de med bakgrund av det som varit inte var nöjda med Länsbildsförbundets rapport, säger Åsa Kratz, och nämner även skäl som tid och pengar.
För att rösta igenom förslaget ville Socialdemokraterna se ett tillägg om att Ibn rushd ska få tillbaka bidragen efter utredningen – förutsatt att inga oegentligheter upptäcks. Ett tillägg som de övriga partierna yrkade avslag på, berättar Åsa Kratz.
– Om man ser att studieförbundet sköter sig, så måste de få det stödet. Annars behandlar vi Ibn rushd annorlunda än alla de andra studieförbunden, det är likabehandlingsprincipen som måste råda. Därför reserverade vi oss mot beslutet för vi tycker det här är en väldig märklig hantering, säger hon.
Angelica Andersson, distriktschef för Ibn Rushd, ställer sig frågande till nämndens beslut.
– Den granskning som efterfrågades av regionen har redan gjorts. Där kom de fram till att vi har god verksamhet och att det inte finns något att anmärka på. Jag undrar vad den sakliga grunden eller vilka ytterligare skäl som förelägger en ytterligare en granskning, säger hon.