Vårdnadshavare lämnade mötet i vrede: "Bara skitsnack"

Under torsdagskvällen arrangerades ett extrainsatt föräldramöte efter nedläggningen av årskurs 7 till 9 på Årbyskolan.

Under torsdagskvällen hölls ett extrainsatt föräldramöte Årbyskolan.

Under torsdagskvällen hölls ett extrainsatt föräldramöte Årbyskolan.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-05-30 16:40

Det är en fortsatt upprörd stämning på Årbyskolan efter beslutet om att högstadiet kommer att försvinna till hösten 2025.

Enligt uppgifter till tidningen dök flertalet elever i årskurs 8 och 9 inte upp till lektionerna under torsdagen. Något som rektor Elin Härnby var snabb med att dementera till tidningen.

– Mötet handlar om att informera om nedläggningen, all annan information är felaktig. Våra elever har visst dykt upp på lektionerna i dag, säger hon. 

Hur mår eleverna?

– Våra elever är arga, ledsna och oroliga. Men de vill vara i skolan.

Under mötet som hölls under torsdagskvällen, i ledning av barn- och utbildningsförvaltningen, presenterades tre argument som orsak till nedläggningen. Det handlar om att optimera lokalerna, låga studieresultat och att flera vårdnadshavare söker sig till andra skolor från årskurs 7.

Förvaltningen hänvisade även till forskning som visar att elever som byter skola i årskurs 7 höjer sina betyg, något som flera föräldrar reagerade starkt på.

– Min son höjde sina betyg när han kom hit. Det har aldrig varit ett enda problem på den här skolan. Lärarna är helt fantastiska, säger en förälder.

Maria Chergui (V) var på plats under mötet som vårdnadshavare och ställer sig kritisk till både forskningen och förslaget.

– Varför skulle de prestera bättre av att byta skola? Den forskningen som är stark är årskurs F-9, där det finns bra möjligheter till både lugn och trygghet. Det har byggts en otrolig samverkan här med aktiviteter och annat och det är just därför det är så viktigt att vi fortsätter bygga på det här, säger hon.

Hon menar också att argumentet om lokalbehovet inte håller.

– Plocka i stället bort barackerna som står här för flera miljoner, då sparar vi pengar som kan läggas på lärarna, personalen och barnen.

Föräldrarna Sandra Axenborg och Ida Johansson har båda barn på högstadiet och är mycket bekymrade. 

– När stormen äntligen har lagt sig efter alla skjutningar och annat så händer det här. Det är nu vi ska börja jobba när vi äntligen har fått hit massor med resurser och skapat en samhörighet. Jag blir riktigt orolig över det här, säger Sandra Axenborg. 

Inför hösten 2024 hade Årbyskolan reserverat platser för 171 elever i sjuan. Av dessa valde 108 någon av de andra högstadieskolorna varav 91 elever fick den önskade placeringen.

– Det är någonting som inte stämmer, 170 platser skulle motsvarar sex parallellklasser. Det finns inte plats för det här, säger Maria Chergui.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!