Under tisdagen greps fem personer, varav två från Strängnäs, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Insatsen genomfördes tidigt på morgonen i en riktad insats från Säkerhetspolisen med stöd av polisens insatsstyrka mot flera adresser i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping.
Enligt uppgifter till tidningen är den ena personen som greps en man i 25-årsåldern. Han ska tidigare vara ostraffad. Den andra personen är en 15-årig pojke med en lång historia av utåtagerande beteende och upprepade kontakter med myndigheter.
Handlingar som tidningen har gått igenom visar att 15-åringen omhändertogs av socialtjänsten för placering i familjehem redan i september 2020.
Enligt utredningen framgår det att pojken har varit föremål för många och allvarliga anmälningar som visar att han ägnar sig åt brott och umgås i fel kretsar. Dessutom framgår det att pojkens hemmiljö inte har varit fungerande nog för att sätta gränser och förhindra hans brottsliga bana.
Med anledning av detta beslutade förvaltningsrätten att pojken skulle omhändertas med stöd av lagen om vård av ungdom, LVU.
I sin motivering skriver förvaltningsrätten att de ser anledning till stor oro för pojkens fysiska och psykiska utveckling i hemmet. Vidare skriver de att pojken "trots sin unga ålder redan är misstänkt för flera allvarliga våldsbrott och har varit inblandad i flera konflikter med framför allt andra ungdomar."
Enligt uppgifter till tidningen brukar 15-åringen inte besöka Islamiskt kulturcentrum, det vill säga Strängnäs moské.
Däremot ska han enligt uppgifter ha frekventerat en annan moské i Nyfors i Eskilstuna. Den moskén har tidigare kopplats ihop med personer som rest ner till Syrien för att strida för terrororganisationen IS.
I takt med att besöken till moskén blivit allt fler ska han också ha hängett sig mer åt sin religion och varit mer tillbakadragen i sociala kontakter.
Han ska till exempel ha tackat nej till vissa sociala sammanhang då han menat att dessa var haram, förbjudna.
Varningsflaggorna ska ha funnits där, menar en uppgiftslämnare, men flera aktörer har misslyckats med att fånga upp beteendet och hjälpa pojken.
Said Jama, ordförande för Al-Rahmanmoskén, menar att personen inte har besökt moskén regelbundet, men ska från myndigheter ha fått höra att besök har förekommit.
– Det är många som besöker moskén, vissa oftare än andra. Jag ser nya ansikten hela tiden och känner inte varje person vid namn, säger han.
Vad säger du om uppgifterna att han har besökt moskén?
– Jag tycker att det är hemskt men det är fantastiskt myndigheterna tar sitt ansvar och bryter in. Vi uppskattar det. Det är väldigt få personer som håller på med det här, vi som muslimer är en fredlig grupp.
Moskén har tidigare kopplats ihop med personer som lockat ungdomar till olika våldsbejakande jihadistgrupper. Hur har ni arbetat emot detta sedan dess?
– Jag var inte med i styrelsen när det skedde, men det är förkastligt. Vi samarbetar ihop med myndigheterna som ansvarar för detta och försöker informera om vi märker sådana tendenser, men det är svårt att upptäcka ibland. Enligt min uppfattning sker det inte i moskéerna, det sker utanför. Det är min uppfattning att det sker i hemlighet.
Tidningen har sökt 15-åringens advokat.