Christine Hallinder, Sverigedemokraternas gruppledare i Flen, följde rösträkningen tillsammans med partikamrater från Flen och Strängnäs på Slottspaviljongen i Mariefred till sent på natten. När tidningen ringer upp morgonen därpå är hon eld och lågor:
– Det var spännande in i det sista i går. Jättekul!
I skrivande stund har vi inget definitivt resultat, varken på riksnivå eller för kommunfullmäktige. 11 av 12 valdistrikt i Flens kommun är preliminärt räknade, det som kallas uppsamlingsdistriktet återstår och ska räknas på onsdag.
Christine Hallinder tror att partiets arbete med trygghetsfrågor är förklaringen till framgången och hoppas att valresultatet ska leda till nya samarbeten på lokal nivå.
– Vi har inte börjat några diskussioner där än. Men vår dörr är alltid öppen, så att säga. Vi vill gärna att det ska bli ett maktskifte i Flen och det vore fantastiskt om Moderaterna och så vidare också vill det på riktigt, säger hon.
Exakt vilka samarbeten som skulle kunna vara aktuella låter hon vara osagt – men ”för moderater och kristdemokrater är dörren alltid öppen”.
SD har ökat till 21,5 procent i valet till fullmäktige. Det motsvarar åtta mandat – ett färre än tidigare, vilket beror på att man har beslutat att nu minska antalet ledamöter i fullmäktige från 45 till 39.
Centerpartiet tappar mest i Flens kommun: -2,7 procentenheter jämfört med förra valet. Utvecklingen känns igen på riksnivå, där 94 procent av rösterna är räknade. Sverigedemokraterna verkar göra det största lyftet även där, med en ökning på 3,1 procentenheter och Centerpartiet tappar mest med -1,9.
– Det är en käftsmäll vi har fått, helt klart, säger Roger Tiefensee (C).
Han tolkar SD:s framgång som ett utbrett missnöje bland väljarna och säger att politiken måste lyssna på den. Dessutom tror han att det lokala partiet har påverkats av moderpartiets aktuella samarbete.
– Vi har haft flera väljare som säger att de uppskattar oss lokalt, men att de inte kan rösta på oss eftersom vårt parti samarbetar med Socialdemokraterna på riksnivå, säger han.
Miljöpartiet verkar röra sig minst i kommunpolitiken, med en ökning på 0,2 procentenheter. Vänsterpartiet går också marginellt framåt med 0,3 procent och Socialdemokraterna minskar med 0,4.
De aktuella siffrorna ger den styrande minoriteten, bestående av S, V och MP totalt 42 procent av rösterna (+0,1). Allianspartierna, som kallar sig just så i Flens kommun, får 36,2 procent (-1,9) och Sverigedemokraterna landar som sagt på 21,5 procent (+2,7).
Roger Tiefensee berättar att Emma Dahlin (M) redan i fredags bjöd in allianskollegorna till ett fikamöte som kommer att hållas i veckan.
– Vi ska sätta oss ner och analysera läget och se vad vi kan göra. Vi har jobbat väldigt bra ihop i opposition och jag tycker att Emma har gjort ett bra jobb som oppositionsledare
Tiefensee har svårt att se att någon form av samarbete med kommunens näst största parti, SD, skulle vara aktuellt.
– Det som är lite konstigt i kommunpolitiken här är att både SD och S i Flen är lite … ”tomma tunnor”. Det är bara några få som pratar när vi har möte med fullmäktige, säger han och fortsätter:
– Jag kan förstå medborgarna, det här är någon slags missnöjesyttring. Men jag vet inte vad SD vill göra med sina mandat?