Fler skolor kan påverkas när Stenhammar varslar

Initialt var nio tjänster hotade på högstadiet i Flen. Efter förhandlingar ser neddragningen ut att bli mindre och det omdiskuterade mentorskapet kan komma att räddas. Istället kommer varslet drabba elevhandledarna och personal på andra skolor i kommunen kan påverkas.

Intensiva förhandlingar pågår gällande framtiden för Stenhammarskolans gymnasium. Bland annat mellan de fackliga representanterna Elin Duàn och Therese Hessel Jonsson (till vänster) och skolchef Lena Furén och rektorn Axel Lagergren Jernselius.

Intensiva förhandlingar pågår gällande framtiden för Stenhammarskolans gymnasium. Bland annat mellan de fackliga representanterna Elin Duàn och Therese Hessel Jonsson (till vänster) och skolchef Lena Furén och rektorn Axel Lagergren Jernselius.

Foto: David Gagnert/Matilda Lantz/Flens kommun/Privat

Flen2021-05-07 17:05

Högstadiet i Flen måste spara 3,7 miljoner kronor och i slutet på januari presenterade skolledningen ett förslag på omorganisation. Förslaget innebar att upp till nio tjänster skulle försvinna. Det gick bland annat ut på att slopa det system med mentorskap som infördes 2017, vilket skapade stor oro bland personalen.

Sedan dess har skolledningen och fyra fackförbund fört diskussioner och haft flera möten som både har skapat lugn oro – beroende på vilket fackförbund man talar med.

– Exakt vilka detaljer som ska genomföras och av vem, det är där vi diskuterar fortfarande. Men det finns hopp om att det ska bli bra, konstaterar Elin Duàn.

undefined
Carl Abbedal och Elin Duàn, lärare på Stenhammarskolans högstadium och representanter för Lärarförbundet.

Hon är lärare och tillsammans med kollegan Carl Abbedal skolans representant för Lärarförbundet. Båda två känner att diskussionerna med ledningen har lett till ett större lugn bland deras medlemmar, men oron är för den skull inte helt borta.

I den nya organisationen kommer det inte finnas några mentorer. Istället skapas arbetslag där, förutom lärare, utbildningssamordnare kommer att ingå. Syftet med lagen är att skapa tydlighet med färre personer som samarbetar kring samma elever. Inom lagen kommer det ske en samverkan kring mentorskapet. Alla bitar är inte på plats, men många lärare ställer sig positiva till upplägget.

– Vi har kunnat diskutera och fått säga våra medlemmars åsikter. I vissa lägen har det lett till förändringar i förslagen, det är positivt, säger Duàn.

De aviserade nio tjänsterna som ska bort kan landa på sex och en halv. De som drabbas av varslet är elevhandledarna, som i sin tur är anslutna till fackförbundet kommunal där Therése Hessel Jonsson är representant.

undefined
Therese Hessel Jonsson är kommunals representant på Stenhammarskolan.

– Det är sorgligt. Jag känner för medlemmarna men också för barnen som blir utan sin trygghet, säger Hessel Jonsson.

Elevhandledarnas roll är att stötta elever i behov av extra stöd. Vad en minskning av tjänster kommer innebära har Therése Hessel Jonsson svårt att överblicka. Samtidigt finns det en oro på andra håll i kommunen. När det genomfördes ett stort varsel inom skol- och förskoleverksamheten i somras påverkade det enheter i hela kommunen. Vad som kommer ske nu är oklart.

– Det finns en oro bland våra medlemmar som aldrig riktigt får någon lugn och ro. De är på helspänn när det är sist in, först ut som gäller, säger Hessel Jonsson.

Axel Lagergren Jernselius är rektor på Stenhammarskolan 7–9. Han betonar att det är ett tungt men tvingat beslutet att varsla personal.

undefined
Axel Lagergren Jernselius, rektor på Stenhammarskolan 7-9.

– Elevpengen följer med eleven och har vi färre elever så får vi mindre pengar. Då måste vi anpassa oss och då är det framför allt kring personalen vi kan göra justeringar. Vi vill inte göra besparingar på legitimerad, utbildad personal. Det är därför vi väljer att gå den här vägen, säger Lagergren Jernselius.

Han tror samtidigt att det kommer finnas förutsättningar för stöd till elever med särskilda behov i satsningen på arbetslag.

– Vi har gjort samma sak på Malmaskolan och Bettna skola och vi är trygga i att det är ett bra sätt att arbeta på, säger Lagergren Jernselius.

Skolchefen Lena Furén kommer i början av nästa vecka ha möte med kommunens HR-avdelning och diskutera varslet.

– Utifrån min erfarenhet så kommer det nog beröra flera enheter på ett eller annat sätt, säger hon.

Särskilt stöd till elever

En elev är i behov av särskilt stöd om han eller hon trots att skolan gjort extra anpassningar, inte utvecklas i riktning mot kunskapsmålen.

Lärare och övrig skolpersonal som uppmärksammar tecken på att en elev kan vara i behov av särskilt stöd ska anmäla detta till rektor.

Det särskilda stödet kan handla om regelbundna insatser av specialpedagog eller speciallärare, undervisning enskilt eller i mindre grupp, tillgång till elevhandledare, anpassad studiegång.

Källa: Flen.se

Karta: Stenhammarskolan 7-9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!