Högsta meritvärdet på över ett decennium för Flens nior

Stenhammarskolan 7–9 gläds åt förra årets genomsnittliga meritvärde. Rektorn ser skolans medmänskliga kultur som avgörande – och lyfter bland annat erbjudandet om gratis frukost som en framgångsfaktor.

"Vi har en sammanhållning och en tro på varandra mellan kollegor som smittar av sig på eleverna", säger rektor Axel Lagergren Jernselius, som framhåller vikten av att vuxna är goda förebilder för barn och unga.

"Vi har en sammanhållning och en tro på varandra mellan kollegor som smittar av sig på eleverna", säger rektor Axel Lagergren Jernselius, som framhåller vikten av att vuxna är goda förebilder för barn och unga.

Foto: Matilda Lantz

Flen2022-08-28 16:06

Förra årets nior lämnade skolan med ett genomsnittligt meritvärde på 207,7, vilket är det bästa på över tio år. Dessutom var meritvärdet högre än förväntat, enligt SKR:s modellberäknande värde som baseras på socioekonomiska förhållanden, redan 2021.

undefined
Med ett tvålärarsystem i svenska och matte samt en egen speciallärare i varje arbetslag – och ett erbjudande om gratis frukost varje dag – tror rektorn Axel Lagergren Jernselius att den positiva trenden kommer att fortsätta.

Axel Lagergren Jernselius säger att såväl förskole- som skolpersonalens engagemang och kompetens, samt organisationens förmåga att ta tillvara den, ligger bakom framgången.

Samtidigt som det talas om "hårdare tag" i skolan, i samhällsdebatten, framhåller Lagergren Jernselius skolans mjuka värden som de avgörande.

– Det är ingen som ifrågasätter vikten av tydliga regler och principer, men det är värmen, omtanken och tron på alla människors lika värde som har lett fram till det resultat vi nu ser. Det är det som har varit det allra bästa, säger han.

undefined
Hans Johansson, som snart börjar som tillförordnad biträdande rektor för högstadiet, ser både elevrådet och skolans egen idrottsförening som bra plattformar för eleverna att lära sig ta ansvar och hitta goda förebilder.

Hans Johansson har arbetat bland annat som heltidsmentor och speciallärare på högstadieskolan. Om en månad går han in som tillförordnad biträdande rektor. Även han är glad för det rekordhöga meritvärdet, även om han inte gör någon större analys av det.

– Ett år är för lite. Jag är matematiklärare så jag vet att man måste titta på en längre serie för att dra några slutsatser, säger han och fortsätter:

– Men vi är glada för det här, vi har haft ett bra år. Även året innan var bra. Jag tror att den goda kulturen här på skolan påverkar mycket.

undefined
Henrik Ljungqvist, verksamhetschef för förskola, grundskola, gymnasium och måltidsservice i Flens kommun.

Resultaten kommer efter en tid av omorganisering. Förutom de goda studieresultaten är den ekonomiska prognosen så här vid terminsstart att skolan kommer hålla årets budget. Vid samma tidpunkt tidigare år har prognosen senast varit -1 326– 000 kronor (2021), -3 000  000 (2020) och -1 300 000 (2019).

Henrik Ljungqvist, enhetschef för skola-, förskola- och måltidsservice är nöjd.

– Axel har gjort en fantastisk insats med att faktiskt klara budget i år utan att minska på kvalitén. Det är samma sak med Bo Johansson på gymnasiet, som har lyckats med samma konststycke, säger han.

undefined
Hasan Said Ali och Zainab Ahmad är på plats 6–14 och ser till att eleverna får i sig gratis frukost. Uppdraget är ett så kallat nystartsjobb och socialförvaltningen står för arbetsgivaravgiften.

Trots att Ljungqvist bara har varit i Flen i en termin säger han att han ser att rektorns organisationsförändringar och tankar har gett effekt för eleverna.

– Vi behöver fortsätta tänka i samma banor: flera behöriga lärare behövs för att stötta eleverna som behöver hjälp. Det handlar om lärarkompetens, att få in behöriga legitimerade lärare i systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!