Med anledning av minskat elevunderlag måste högstadiet i Flen spara 3,7 miljoner kronor enligt den omorganisation som ligger på förhandlingsbordet. Det kan innebära att nio tjänster försvinner. En del av förslaget är att systemet med heltidsmentorer, som infördes 2017, slopas. I dag har skolan fyra heltidsanställda mentorer.
I slutet på januari presenterades förslaget för personal och fackliga företrädare och oron över vad som kommer att hända är stor enligt Dan Olofsson, lärare på Stenhammarskolan och lokal ordförande i Lärarnas riksförbund.
– En stor majoritet av personalen ställer sig skeptiska, avvaktande och frågande till förslaget, säger Olofsson.
Han menar att det finns farhågor om att förslaget på att slopa systemet med mentorer skulle innebära utökade arbetsuppgifter för lärarna.
– Ämneslärarna har i dag undervisningen som sin kärnuppgift och mentorerna ansvarar för mentorskapet och den sociala biten. De har varit specialiserade på det sedan 2017 och ju längre man håller på med något ju bättre blir man. Om man ska smeta ut deras uppgifter på lärarna så blir det även en försämring för eleverna, säger Olofsson.
Även Elin Duàn och Carl Abbedal, lärare på Stenhammarskolan samt representanter för Lärarförbundet, menar att oron är stor bland personalen kring mentorskapets framtid.
– Vi märker att det finns ett stort stöd bland personalen, och även bland elever och vårdnadshavare, för mentorsystemet så det är något vi måste driva från fackligt håll. Det är synd att ge sig på något som betyder så mycket, säger Carl Abbedal.
De inser att något måste göras med tanke på den ekonomiska situationen men de är rädda att förhastade beslut kan straffa sig för skolorganisationen på lång sikt.
– Alla förstår att något måste göras, men frågan är på vilket sätt. Om vårdnadshavare blir oroliga och vi tappar elever kan det leda till ytterligare besparingar och en ännu större påverkan på kvalitén, säger Elin Duàn.
Det är ingen "antingen-eller-situation" menar de. Det måste finnas möjlighet att utveckla de befintliga rollerna och på så sätt få ut mer av organisationen.
– Det är en komplex situation och en process. Men i vissa fall känns det som att man går händelserna i förväg. Vissa saker målas upp snabbt utan att man har hela underlaget, säger Carl Abbedal.
Den 17 februari ska facken och skolledningen träffas och gå igenom förslaget igen.