Glassfabriken i Flen uppmärksammades stort när den uppdaterade version av klassikern Big pack vanilj korades till årets matbluff. Förklaringen till antipriset var att GB inte tillräckligt tydligt kommunicerat att det nya, mer klimatsmarta, receptet helt saknar mejeriprodukter.
Men hur står sig smaken på glassen egentligen mot andra vaniljglassar? Vi bjöd in en fikasugen panel till ett blindtest – områdespoliserna från Flen, Katrineholm och Vingåker.
Det första som konstateras, rent allmänt, är att man nog gärna hade haft ett tillbehör till sin glass.
– Har ni något chokladströssel? Eller färska jordgubbar? skämtar panelen.
Nej. Den här gången var det fokus på glassen i sin enkelhet. Fem sorter serverades i anonyma bägare och panelen fick betygsätta smak och konsistens, samt gissa om glassen innehöll mejeriprodukter.
Från GB:s utbud ingick Big pack vanilj, företagets sojaglass Choice samt vaniljglass i pappförpackning. Dessutom innefattade testet främsta konkurrenten Sias vaniljglass, som tillverkas i fabriken i Slöinge i Halland samt det amerikanska bolaget Häagen-dazs vaniljglass.
Faktum är att de tre sorterna från GB hamnade i botten på listan – med den utskällda Big packen på jumboplats.
– Den har så konstig eftersmak, säger Henrik Englund.
– Den är absolut sämst, känns konstlad och skummig, tycker Pirjo Svegréus.
Samtliga paneldeltagare var överens om bottenplaceringen – men när produkterna skulle paras ihop med rätt förpackning gick de bet, och gissade att den framröstat sämsta var sojaglassen.
Det hör inte till vanligheterna att de sitter ner tillsammans och fika såhär, konstaterade Svegréus.
– Men när vi börjar på morgonen brukar vi försöka sätta oss ner och äta någon macka och kanske ett ägg och prata ihop oss om dagen.
Att det ens är möjligt beror på att områdespoliserna inte åker på larm om inte alla andra är upptagna eller om det gäller någon alldeles särskild händelse.
Bäst i test blev Sias vaniljglass, som fick 3,5 av 5 i smakbetyg och 4,25 när det gäller konsistens. Alla, utom Pirjo Svegréus, uppfattade mycket riktigt att den innehåller grädde.
– Den var riktigt bra och jag ser lite svarta prickar i så jag tror att den innehåller äkta vanilj. Av mig får den en fyra både när det gäller smak och konsistens, sa Mikael Tillberg.
Lika överens som de var att det var den godaste glassen, lika förvånade blev de av att det var Sia som låg bakom den.
Poliserna fick också gissa vilka glassar som inte innehöll mejeriprodukter – och berättar att de tycker att man kan förvänta sig grädde i glass i allmänhet, och i synnerhet i glass utan någon annan smaksättning.
– Vaniljglass är så simpelt, då är det viktigt att det är något som kittlar smaklökarna, tycker Mikael Tillberg.
Han är övertygad om att han hade reflekterat över förekomsten av grädde, även om det inte var en av frågorna i tidningens formulär.
– Jag hade nog tänkt att det smakade något annat fett, som stannar kvar i munnen, sa han.
Den lokala glassfabriken vann dock ett tröstpoäng när poliserna resonerar kring vad de brukar äta för glass i allmänhet. De var alla överens om att pinnglass är bättre i farten och att lite choklad alltid är ett pluspoäng.
– Ingenting slår väl en Magnum mandel?