Politikerna om miljonstölden: "Det är en skandal"

Ytterst ansvariga för den kommunala verksamheten är politikerna. Men fram till för några dagar sedan var varken kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Munter (S) eller oppositionsrådet Emma Dahlin (M) fullt informerade om den misstänkta miljonstölden inom socialförvaltningen.

Både kommunalrådet Ann-Charlotte Munter (S) och oppositionsrådet Emma Dahlin (M) var mer eller mindre ovetande om den misstänkta miljonstölden inom socialförvaltningen innan tidningens rapportering.

Både kommunalrådet Ann-Charlotte Munter (S) och oppositionsrådet Emma Dahlin (M) var mer eller mindre ovetande om den misstänkta miljonstölden inom socialförvaltningen innan tidningens rapportering.

Foto: Seda Aksoy/Matilda Lantz/Magnus Ornhammar

Flen2021-01-21 21:29

Det var först när kommunens två ledande politiker läste tidningens artikel om hur en tidigare anställd socialsekreterare häktats i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman som de fick kännedom om saken.

– Det gjorde mig lite paff, att den kommunikationen internt inte fungerar. Nu sitter inte jag i socialnämnden i Flen längre men det här är en stor händelse i en kommun som Flen, säger Emma Dahlin.

Enligt hennes uppfattning har det inte heller kommit upp i socialnämnden. Daniel Ljungkvist (S) som är nämndens ordförande hade dock informerats om händelsen och polisanmälan och under kommande sammanträde ska förvaltningen informera nämnden i stort.

undefined
Emma Dahlin (M), oppositionsråd i Flens kommun, ifrågasätter den interna kommunikationen i kommunen efter att ha fått reda på den misstänkta miljonstölden via tidningen.

Dahlin tycker att det är konstigt att den politiska organisationen inte varit mer insatt.

– Det är en arbetsrutin som verkligen behöver förändras. För ytterst ansvarig står alltid vi politiker, säger Dahlin.

Även Ann-Charlotte Munter, kommunalråd i Flen, ser allvarligt på det inträffade och tycker att omfattningen verkar vara så stor att både hon och Dahlin borde ha uppdaterats om saken, exempelvis när häktningen kom.

– Någon form av övergripande information hade varit bra. Annars upplever jag att jag och Håkan har en bra dialog internt, men det kan ju ligga på andra nivåer också, säger Munter.

Hon har svårt att hitta ord när hon ska kommentera det misstänkta brottet.

– Jag hoppas att det ligger en prioritet på det här hos polisen så att man kan lösa det här. Än så länge är han misstänkt så det här måste man definitivt ta tag i och lösa, säger Munter.

Hon säger att det aldrig går att garantera hundraprocentig säkerhet när det handlar om människor. Men att det som verkar ha skett är sällsynt och att flera åtgärder nu har gjorts.

undefined
"Vi skulle behöva ha koll på saker och ting innan det kommer till tidningarna", säger Ann-Charlotte Munter (S).

– I varje fall inom organisationen där det här hände. Man har även utvecklat internkontrollplanen för att säkra upp, säger hon.

Borde man ha gjort något annorlunda?

– Det är svårt för mig att säga nu. Men det är svårt att se allt innan något händer ibland. Ofta försöker man vara förutseende och förmodligen är man det många gånger men då händer inget heller. Så det hade varit ganska skönt att kunna se det här redan innan. Men jag har lite svårt att kommentera det egentligen eftersom jag inte satt här då, säger kommunalrådet som tillträdde i våras.

Emma Dahlin vill inte gå in för mycket på arbetet inom socialförvaltningen men är kritisk till att man inte har jobbat med så kallad tvåhandsfattning, där man attesterar varandras beslut. Enligt individ och familjeomsorgens avdelningschef Margareta Palmcrantz arbetar man dock med att införa det.

undefined
Flera åtgärder har vidtagits sedan den misstänkta miljonstölden uppdagades.

Dahlin uppmanar alla delar inom kommunen att se över sina rutiner för att säkerställa att inget liknande kan hända igen.

– Det får inte hända, helt enkelt. Det är en skandal det här!

Både Munter och Dahlin är rädda att det misstänkta brottet kommer få konsekvenser för den kommunala organisationen i stort vad gäller tillit.

– Oavsett om man har gjort något eller ej så kommer tilliten att brytas på något sätt. Inte helt och det kommer att gå att återupprätta, men det är den här typen av incidenter som gör att politiker ibland vill ställa de där extrafrågorna som egentligen inte är vårt uppdrag. För vi vill inte läsa om det i tidningen. Vi vill veta det först i så fall, säger Dahlin.

Detta har hänt

I november i år häktades en man, som tidigare arbetade som socialsekreterare i Flen, i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Den misstänkte mannen, som har gått under jorden, ska ha gjort utbetalningar utan utbetalningsbeslut samt använt kommunens plus- och bankgirokonto för att betala egna fakturor för bland annat lån, flyttstädning och bilkostnader. Totalt verkar det rörs sig om omkring två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!