Efter drygt en månads byggstopp drog arbetet vid Volvos nya fabrik igång igen den 16 januari. Det oplanerade avbrottet väntas inte påverka tidsplanen, men företaget behöver ta in ytterligare flyttfirmor under semesterperioden.
Mattias Bergdahl är huvudprojektledare för flytten. Han säger att alla parter har slutit samman på ett bra sätt sedan bygget startade igen.
– Det tog knappt två veckor sedan var allt igång. Vi jobbar verkligen tillsammans för att hitta de bästa lösningarna.
Det är kallt och högljutt av byggfordon utanför fabriken när tidningen träffar honom och platschef Rosemary Andersson för en lägesrapport. Omkring 45 entreprenörer arbetar med allt från ventilation och målning till att dra in el och vatten. Samtidigt byggs ett nytt testcenter och ett måleri inne i byggnaden.
Anledningen till det uppmärksammade stoppet var en oenigheter mellan fastighetsägaren Oscar properties och underleverantören Kynningsrud bygg.
– Nu har de lyckats enas och skaka hand, säger Andersson lättat.
Hon förklarar att även om konflikten inte var Volvos, så har de varit behjälpliga när det gäller att hitta en lösning.
Faktum är att det var med en annan fastighetsägare som Volvo tecknade sitt hyreskontraktet i juni 2021. Då ägde Sveavalvet byggnaderna. Ett halvår senare sålde de still Oscar properties.
Den nuvarande ägaren har uppmärksammats i samband med att de i förra årets tredje kvartal redovisade en förlust på strax över 30 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 168 miljoner kronor som gjordes året innan. I och med detta stoppade företaget tidigare planer att förvärva en rad industri- och logistikfastigheter för sammanlagt över en miljard kronor.
På frågan om hur de känner kring fastighetsägarens situation svarar Volvo-representanterna kort:
– Vi följer utvecklingen, säger hon.
– Vi försöker att inte spekulera så mycket, säger han.
De exakta hållpunkterna för den omfattande omlokaliseringen är svåra att definiera med tanke på de många aktörerna, både för bygget och själva flytten.
– Vi kommer hålla vår övergripande tidplan. Någon gång under andra halvan av året ska allt vara på plats, säger Andersson.
Hon förklarar att det inte blir någon "Big bang" där man tar hela fabriken från Drottninggatan och smäller in den på Talja.
– Det blir sekventiellt av olika produkter och delar av fabriken, en del flyttar inför sommaren och annat flyttar efter. Och vi kommer fortsätta ha produktion på Drottninggatan så länge det går för respektive del, så stoppet av vår tillverkning blir så kort som möjligt.
De tycker båda att det känns spännande att se den nya fabriken ta form. Framöver finns det förhoppningar om att det omkringliggande området ska utvecklas.
– Kommunen har en intention om att utnyttja det här området. Det ligger i vårt intresse också, för det blir en ganska stor skillnad för våra medarbetare som bor i centralorten Flen, att jobba här, säger Andersson och fortsätter:
– Det skulle underlätta om det fanns faciliteter här, som restauranger, hunddagis, utegym och sådant här också.
Hur tror ni att det ser ut här om tio år?
– Förhoppningsvis ser vi fler industrier här och fler faciliteter runtikring, ett utvecklat industriområdet. Vi själva har fortsatt att utveckla vår verksamhet, med fler produkter och högre volymer. Det är en av anledningarna till att vi gör det här, och hoppas samtidigt skapa förutsättningar för kommande generationer industriarbetare i Flen.