Lantbruksministern besökte Jürss mejeri

Det var lite hysch-hysch kring omständigheterna om varför lantbruksminister Peter Kullberg skulle besöka Jürss mejeri i veckan. Men samtidigt som blomsterkvasten lämnades över kom pushnotisen – Sörmländsk ost skyddas i EU.

Peter Kullgren besökte Jürss mejeri i veckan för att presentera nyheten om att blåmögelosten Sörmlands ädel nu blir EU-skyddad, och gratulera ägarna till Jürss mejeri. På bild Kerstin Jürss när hon tog emot blommorna.

Peter Kullgren besökte Jürss mejeri i veckan för att presentera nyheten om att blåmögelosten Sörmlands ädel nu blir EU-skyddad, och gratulera ägarna till Jürss mejeri. På bild Kerstin Jürss när hon tog emot blommorna.

Foto: Jens Worning

Hälleforsnäs2023-03-16 15:37

EU-kommisionen har sagt ja till att blåmögelosten Sörmlands ädel får en skyddad geografisk beteckning, precis som Gränna polkagrisar, Kalix löjrom eller Upplandskubb. Det blir den 14:e produkten som skyddas i Sverige.

– Jag förstår vilket enormt slit som ligger bakom från er sida. Det känns jättekul att vi får ytterligare en produkt som blir skyddad, berättade Peter Kullgren medan han lämnade över blomsterkvasten.

undefined
Peter Kullgren besökte Jürss mejeri i veckan för att presentera nyheten om att blåmögelosten Sörmlands ädel nu blir EU-skyddad, och gratulera ägarna till Jürss mejeri. På bild Kerstin Jürss när hon tog emot blommorna.

Ägarna Claes och Kerstin Jürss var stolta.

– Det här känns fantastiskt roligt! Vi sökte redan 2017, och nu är allting äntligen klart. Men jag tänker också oj, hur ska vi dra nytta av det här på bästa sätt nu? 

Peter Kullgren blev också bjuden in till mejeriet, där han fick se på när blåmögelosten Sörmlands ädel tillverkades – alltså samma ost som nu får en kvalitetsstämpel.

undefined
Peter Kullgren provsmakade den sörmländska ädelosten som nu blivit EU-skyddad. Han köpte även med sig ett gäng ostar hem.

Under rundturen fick de en inblick i ostens resa, från mjölk till lagring. Kerstin Jürss tog också tillfället i akt och gav ett medskick till Jordbruksministern. De är med i föreningen Sveriges gårdsmejerister, och ser ett hot mot småskaliga mejeriers framtid.

– Det kommer en ny riskklassningsmodell från Livsmedelsverket, för att få samstämmighet med EU:s regelverk. I praktiken innebär det en lång lista som ska fyllas i. Det är inte lätt, den väcker många frågor. Detta fungerar säkert bra för större mejerier, men det blir tufft för oss som är småskaliga att ta sig an, säger hon. 

Jordbruksministern lyssnade intresserat, och försäkrade om att de skulle få till ett möte framöver med berörda personer.

undefined
Peter Kullgren fick även besöka själva mejeriet, och Claes Jürss berättade om hur osttillverkningen går till.

På mejeriet jobbar även ekobonden Eva von Heideken från Fräkentorps gård, vars mjölk används i osttillverkningen. När de vann priset för "Årets klimatbonde" i slutet på förra året, berättade hon för tidningen att den stora administrativa bördan tar kål på småskaliga bönder.

"Låt bönder vara bönder", sade hon då.

Tidningen passade på att fråga lantbruksministern hur han ställer sig i frågan.

undefined
Kerstin Jürss visade ostarna som var på lagring.

– Jag tror jordbruk och livsmedelsföretagande, alltid på ett eller annat sätt kommer omgärdas av regelverk. Men min ambition och regeringens är att vi ska minska regelbördan. Vi ska öka produktionen av mat i Sverige, och ett sätt att komma framåt är att se över byråkratin vad vi kan göra för att mildra den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!