Kritiserad förskola blir av med tillståndet

Eskilstuna kommun drar in tillståndet för förskolan Kattugglan. Anledningen? Flera omfattande brister med ledarskap och tillsyn av barnen. "De tillsynsansvariga tycks ha en egen version av sanningen", säger Marina Katchinskaia, som driver Kattugglan.

Eskilstuna kommun har dragit in tillståndet för förskolan Kattugglan i Kvicksund efter att flertalet förelägganden inte åtgärdats.

Eskilstuna kommun har dragit in tillståndet för förskolan Kattugglan i Kvicksund efter att flertalet förelägganden inte åtgärdats.

Foto: Madelene Hergils

Kvicksund2024-02-15 19:03

I augusti 2021 togs förskoleverksamheten på Laxvägen i Kvicksund över av aktiebolaget Kattugglan efter att ha varit ett föräldrakooperativ i många år. Efter ett tag började klagomål nå Eskilstuna kommun, som har i uppdrag att utföra tillsyn av fristående förskolor i kommunen. 

Tillsynen sker både i form av planerad tillsyn och riktade insatser om de får tips om att verksamheten inte sköts som den ska – som i det här fallet då kommunen fått in klagomål som de sedan följt upp med besök, intervjuer och observationer. 

Nu har Eskilstuna kommun beslutat att återkalla Kattugglans tillstånd att bedriva verksamheten.

Enligt beslutet saknar huvudmannen insikt i de föreskrifter som gäller för att bedriva en förskoleverksamhet och har inte gjort tillräckligt för att åtgärda de brister som påtalats i totalt fyra förelägganden som kommunen utfärdat mellan april 2022 och juni 2023. Bland annat handlar det om brister i bemanning, kvaliteten på utbildningen, brister i ledar- och ägarskapet när det gäller kompetens för att driva en förskola samt i brister arbetsmiljön för både barn och vuxna.

undefined
Patricia Engström, enhetschef för myndighet på barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att det är mycket ovanligt att de återkallar tillstånd.

Patricia Engström är chef för enheten myndighet på barn- och utbildningsförvaltningen, där utredningen bedrivits. Hon menar att det krävs mycket innan de återkallar tillstånd.

– Vi har sett ganska många brister och trots flertalet förelägganden har vi inte sett att de har åtgärdats till fullo. Det här är ett ingripande beslut och tas inte lättvindigt, utan det har föregåtts av flertalet möten med huvudmannen, säger hon.

Hur vanligt är det att ett tillstånd dras in?

– Jag vet inte hur det ser ut i resten av Sverige, men i Eskilstuna kommun är det inte vanligt. Jag känner igen något enstaka fall sedan tidigare. Men det är verkligen inte vanligt och det ska mycket till.

I mars förra året riktade även miljökontorets inspektörer kritik mot förskolan för bristande mathantering efter att fryspåsar med kött utan varken datum- eller ursprungsmärkning hittats i frysen – det är dock inget som ligger till grund för det här beslutet.

Flera förelägganden rör brister i bemanning och arbetsmiljö. Enligt ett av föreläggandena har huvudmannen frångått rutinerna att begära utdrag på all personal som arbetar på förskolan och att huvudmannen haft rutiner för att planera in lönesamtal och arbetsmiljöträffar. 

I ett annat framkommer det att det råder låg grundbemanning och att personalen ibland arbetar utan möjlighet till rast och pauser, att schemaändringar sker med kort varsel och brist på kompletta lönespecifikationer.

Kommunens utredare har också funnit brister i undervisningen och att förskolan inte uppfyller skollagens krav, bland annat ska personal inte ha rätt utbildning och ska inte heller ha getts möjlighet till kompetensutveckling. Enligt deras bedömning har huvudmannen inte gett förutsättningar för att genomföra utbildningen enligt mål, krav och riktlinjer.

Under en tillsyn påvisades även brister i hanteringen av GDPR. Enligt ett föreläggande ska personal i brist på arbetstelefoner, fotografera barn med sina privata telefoner och skicka mellan olika enheter för att kunna lägga upp på den app de använder för att kommunicera med vårdnadshavarna.

undefined
Enligt förskolechefen och huvudmannen Marina Katchinskaia, är det som framkommer i föreläggandena och i beslutet om att återkalla tillståndet inte sant, sakligt eller objektivt och hon ska därför överklaga beslutet.

I beslutet om återkallning av tillståndet framkommer det – förutom bristerna i själva verksamheten – att huvudmannen "försvårat tillsynen av förskolan" genom att i efter hand bett sin personal skriva under att de inte sagt det som kommunens utredare skrivit efter en tillsyn och att personal känner oro över förlora sina jobb om de pratar med kommunens utredare – något som Marina Katchinskaia, förskolans huvudman, inte håller med om.

– Det är en lögn, säger hon.

Du har alltså aldrig bett dem skriva under något?

– Nej, det har jag inte och jag har även polisanmält den jag tror jag har sagt det för förtal. Du kan komma hit och fråga min personal om jag gjort det, för det stämmer inte.

Hon håller inte heller med de övriga bristerna, varken dem som framkommer i föreläggandena eller i beslutet om tillståndet.

– Vi ska överklaga beslutet. Vi tycker inte att det är objektivt eller sakligt. De tillsynsansvariga tycks ha en egen version av sanningen. Mer än så kan jag inte säga. Min personal är väldigt kränkta av det här och tycker att det är mycket hårt slag mot dem, säger hon.

Om beslutet inte överklagas och prövas av rätten, börjar beslutet gälla från och med den 1 juli, vilket betyder att de tolv barn som i dag är inskrivna måste byta förskola. 

Patricia Engström på Eskilstuna kommun berättar att det är ett medvetet val att ha lång tid mellan beslut och tid för verkställande just för att familjerna ska ha god tid på sig för att hitta en ny förskoleplats. Hittar man dock ingen har kommunen där barnet är skrivet i skyldighet att erbjuda en plats.

– Det är en del barn på den här förskolan som är folkbokförda i kommunen sedan har vi några barn som har andra hemkommuner. Det är hemkommunen som har ansvar för att ge stöd och hjälp i att hitta en förskoleplats, men sedan kan man som vårdnadshavare själv ansöka om man vill ha plats på en fristående förskola, säger hon och fortsätter:

– Vi har skickat ut brev med information som ska komma till vårdnadshavarna någon gång den här veckan.

Marina Katchinskaia driver även bland annat förskolan Ålle-bålle i Hallstahammar som nu riskerar vite på 250 000 kronor för omfattande brister, något som VLT har rapportat om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!