Varg attackerade katt – efterfrågar nu hjälpmedel

På en gård i Malmköping gick en varg till attack mot en katt. Steffan Kluge som bor på gården efterfrågar nu hjälpmedel när vargarna blir närgångna. "Vi vill kunna ha något medel för att kunna få bort vargen från gården", säger han.

Här går vargen till attack mot katten.

Här går vargen till attack mot katten.

Foto: Privat

Malmköping2023-10-10 15:20

Steffan Kluge bor tillsammans med Veronica Demmers på en gård i Malmköping. Under förra veckan fick de vid flera tillfällen besök av en varg som uppehöll sig på tomten precis utanför ytterdörren. Vid ett tillfälle gick vargen även till attack mot en av parets katter, som klarade sig undan.

– När vi gick igenom filmerna igår (måndag) igen så ser vi, efter attacken, att vargen viker av men två minuter efteråt kommer den tillbaks, så den är ju inte rädd, säger Steffan Kluge, som framöver kommer ta in katterna tidigare.

– Vi tar in dem varje natt, det har vi alltid gjort. Men nu kommer vi ta in dem tidigare. Hästarna tar vi också in tidigare.

Eftersom vargen blir väldigt närgången efterfrågar han nu hjälpmedel för att kunna skrämma bort den.

– Om det är ute i skogen så köper jag det men det är när den är utanför dörren och sitter och uppehåller sig, hur ska man göra för att skrämma bort dem. Vi kan ju inte sätta staket runt hela vår gård, frågar han sig.

– Jag accepterar att vi ska ha varg, det är inga problem. Det är häftigt i sig att det finns varg tycker jag men när de blir för närgångna så måste det finnas ett bättre system om vi nu ska leva med det här, så vi tillsammans kan skrämma bort dem. De har ingen rädsla för människor. De knallar bara lugnt iväg.

Paret bor i vargreviret Gryten. I september fattades beslut från länsstyrelsen att sex vargar kommer få skjutas i det reviret under licensjakten som börjar 2 januari nästa år och avslutas 15 februari.

Men Steffan Kluge är tydlig med att han inte vill att alla vargar ska skjutas.

– Vi är inte ute efter att alla vargar ska skjutas, det är viktigt att påtala det. Vi vill kunna ha något medel för att få bort vargen från gården. Den ska inte tycka att det är tryggt här. Den ska vara ute i skogen eller på åkrarna.

Han har skickat in filmer och bilder från de tillfällen när de haft besök av varg. Dessutom har han varit i kontakt med länsstyrelsen gällande problemet.

– De är lite bakbundna också. De förstår problemet men kan inte göra något, men de får heller inte rekommendera någon produkt. De har inte ens skickat en broschyr eller varit här och träffat oss, det är det som stör, att man inte får någon direkt hjälp, säger han och fortsätter:

– Jag säger inte att de gör fel utan jag säger att hela systemet är fel. Det enda sättet vi kan göra är att upplysa och skicka in filmer och bilder men det är som att kasta stenar i sjön. De sjunker och sen är de borta.

Enligt Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen Södermanland, finns det ett antal åtgärder som kan vidtas för att skrämma bort vargarna.

– Det man måste kolla är om vargarna är där för att det är någonting som drar dit dem. Det kan vara till exempel att man ser över sin sophantering. Vi människor har en tendens att slänga alldeles för mycket mat och det är gratis mat för vilda djur också. Det kan man förstärka genom att hänga ut en gammal tröja som fladdrar i vinden eller använda någon form av ljudskrämsel eller blinklampor, säger han och fortsätter:

– Låter man katter gå ute är det ett potentiellt bytesdjur för vargarna. Vi har en jaktsäsong som är i uppstarten nu så eventuellt slaktavfall är bra att göra av med, kanske till och med gräva ner en bra bit från hus eller liknande, om det är någon på gården som jagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!