Sex vargar får skjutas i Sörmland

Länsstyrelsen har beslutat att sex vargar får skjutas i Sörmland nästa år. Reviret som omfattas av jakten är ett av det vargtätaste i landet.

Sex vargar kommer få skjutas i Sörmland under licensjakten nästa år.

Sex vargar kommer få skjutas i Sörmland under licensjakten nästa år.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Sörmland2023-09-21 13:16

Beslutet om licensjakt för varg togs på torsdagen och jakten i Sörmland omfattar sex vargar. Jakten ska ske i reviret Gryten som är beläget mellan Eskilstuna och Flen och som enligt länsstyrelsen i ett av landets mest vargtäta områden.

Så sent som i augusti förra året upptäckte länsstyrelsen ett antal nya vargvalpar i Grytenreviret. Något tidningen rapporterade om. För bara några veckor sedan konstaterade dessutom Staffan Claesson, rovdjursinventerare på länsstyrelsen i Sörmland, att vargstammen ökat starkt i länet.

– Vargarna har förökat sig enormt mycket senaste åren, sa Staffan Claesson till tidningen då.

Tidningen har även skrivit om jägare som sagt upp sina jaktmarker på grund av vargtätheten och sörmländska lantbrukare som oroar sig för vargens framfart.

Licensjakten för varg startar den andra januari 2024 och pågår som längst till och med den 15 februari. Totalt omfattas licensjakten av sex revir där sex vargar får skjutas i varje vilket gör att det som mest kan skjutas 36 individer. Det är en minskning från förra året och enligt länsstyrelsen "en begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt". 

Jakten motiveras med att den sker för att minimera konflikter mellan människa och varg. Vidare menar länsstyrelsen att jakten är viktig för att "ge utrymme för en genetiskt viktig varg att få plats i ett redan befintligt vargområde". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!