Ångbåten Majas första vinter i ny regi

Säsongens sista tur blev en kulturresa den 4 september. Nu gör sig ångbåtsfartyget Mariefred, allmänt känd som Maja, redo för vintern som först inleds på Mälarvarvet på Långholmen i Stockholm.

Över axeln på Jimmy Dahllöf går det att se klassiska siluetter som Stadshuset och Storkyrkan ur Stockholms stadsbild, dit han även tycker att skärgårdsbåtarna hör till. "Vad vore Stockholm utan de vita båtarna?", frågar han.

Över axeln på Jimmy Dahllöf går det att se klassiska siluetter som Stadshuset och Storkyrkan ur Stockholms stadsbild, dit han även tycker att skärgårdsbåtarna hör till. "Vad vore Stockholm utan de vita båtarna?", frågar han.

Foto: Oscar Stomberg

Mariefred2022-10-29 11:55

Jimmy Dahllöf på Nybrovikens rederi fick redan i slutet av 2021 uppdraget att vinterkonservera Maja. Senare kom även frågan om han och kollegan Mikael Meldhav ville ta över driften som befälhavare också.

Den här vintern väntas båtbehandling, anodbyten och en större pannbesiktning för Maja.

Arbetet inleds på Långholmen, men själva vinterförvaringen kommer att ske någonstans på andra sidan Slussen. Var det blir är ännu ej bestämt.

Bara några timmar efter tidningens besök på Mälarvarvet blir det dags för henne att gå upp på land för en besiktning som sker var femte år, med tjockleksmätning av skrovet, rengöring i form av blästring och bottenmålning. 

– Det är som att ta upp den egna båten för vintern, fast med större mått.

undefined
Befälhavare Jimmy Dahllöf och hans kollega Mikael Meldhav, som tyvärr inte fanns med ombord under tidningens besök, har varit inom skärgårdstrafiken sedan 2010. Just historiska fartyg har blivit något utav deras nisch.

2021 var antalet avgångar begränsade. 2020 var de inställda helt och hållet – någonting som aldrig hänt tidigare, trots att hon genomlevt två världskrig.

– Genom alla sjukdoms- och katastrofår har man tuffat på, det är helt otroligt. Sista gången man gick med vinst i bolaget var någon gång runt 1927, säger Jimmy Dahllöf.

Årets säsong räknar Jimmy Dahllöf som lyckad.

Förutom befälhavarna är också kolboxarna i maskinrummet nya för i år. De gamla slets ut när det planerades att konvertera Maja till att drivas på olja istället för kol.

undefined
På en resa tur och retur till Mariefred från Stockholm går det åt två ton kol – ungefär 300 kilo i timmen som behöver skyfflas in i elden.

Konverteringsfrågan rörde upp en del känslor när den blev aktuell för dryga tre år sedan. Diskussionen om drivmedel blev då en av faktorerna till att den tidigare kaptenen Claes Insulander byttes ut mot de nuvarande befälhavarna Jimmy Dahllöf och Mikael Meldhav.

Diskussionen är fortfarande ett känsligt ämne och Jimmy Dahllöf säger att han gärna inte går in på detaljerna.

– Det är en process, ska vi säga. Många faktorer spelar in i drivmedelsfrågan men jag och min kollega överlämnar den till styrelsen. Det är en fråga som ägarna får utvärdera. Det viktigaste är att Mariefred får fortsätta gå i trafik.

undefined
Förr i världen var det runt nio personer som bodde heltid på Maja. Utöver befäl och styrman sov här också bland annat däcksman, maskinchef, eldare och kock.

Nästa år går Maja in på sin 120:e säsong. Jimmy Dahllöf säger att vissa åker med bara för ångmaskinen, andra för att se Gripsholms slott.

– Det är inte bara ett flytande museum, det är ett historiskt fartyg som fortfarande lever i sin samtid, och som fortfarande kämpar på. Med ideella krafter och lite biljettintäkter har man lyckats få det att fungera.

– Hon är väldigt pigg och alert för en 119-åring, säger Jimmy Dahllöf och skrattar.

undefined
"Bara att få frågan om att vilja sköta om Maja har jag och Mikael Meldhav varit otroligt tacksamma för. Vi är väldigt glada att vi tackade ja, att vi vågade ta det steget", säger Jimmy Dahllöf. Rederiet finns även på instagram där det heter @nybrovikensrederi.
Karta: Mälarvarvet AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!