Utrustningen från det numera nedlagda bageriet flyttas därmed till värdshusets källare och lokalerna som tidigare använts av kocklandslaget.
– Dessutom kommer Anna och Robert att vara här under våren och lära upp oss, säger Fredrik Åström.
Linnea Landin är ansvarig för det sommaröppna schweizeriet och brödbaket på värdshuset. Hon är en av många anställda som under våren ska förkovra sig under Anna och Robert Schweitzs ledning.
– Vi är egna företagare och ska arbeta som konsulter, vi har lång erfarenhet av lära folk baka, säger Robert Schweitz.
Utrustningen flyttas i slutet av februari men dessförinnan har Fredrik Åström alltså lovat att fixa semlor.
– Vi finns väl med på ett hörn redan då. Men det blir ett bak i begränsad omfattning, kanske en blandning av vårt recept och något annat, säger Robert Schweitz och skrattar.
En annan sak som får honom att dra på munnen är värdshusets hiss. Den höll på att stjälpa hela affären.
– Vi kontrollmätte hissens utrymme och jämförde med våra största maskiner. Det var inte mer än nätt och jämnt att de fick plats. Snöpligt hade det varit annars.
I uppgörelsen parterna emellan ingår recept, koncept och maskiner.
– Det känns jättebra att en lokal aktör tar över våra grejer, tycker Robert Schweitz.
Lokalen på Hammarvägen tar ju Synsam över men maskinerna kunde paret Schweitz ha blivit av med även om inte Fredrik Åström varit på hugget.
– Det har funnits flera spekulanter. Vi gick ju ut ganska tidigt med att rörelsen var till salu.
Fredrik Åström igen:
– Ända sedan vi öppnade schweizeriet har vi haft stort behov av bagare och bakkunskaper. Mariefred är för litet för två bagerier men nu fick vi möjligheten att ta vara på det som Anna och Robert byggt upp. Bra att deras hantverk får leva vidare i stan.
Kommer ni att anställa nya medarbetare tack vare förvärvet?
– Inte i dagsläget men det kan absolut bli aktuellt i framtiden.
Vilket blir namnet på verksamheten?
– Gripsholms bageri eller något liknande. Vi ska inte ha någon regelrätt butik, men tar emot beställningar och bakar åt våra gäster. Vår lokal i källaren är större än den som Annas hembageri haft.
Högsäsongen infaller från maj till september.
– Vi smyger igång någon helg efter valborg med schweizeriet, vädret får avgöra, tippar Fredrik Åström.