Bygglov godkänt – Baderskan ett steg närmare spa

Ångbad, bastu och flera pooler – på en nybyggd veranda och ett trädäck ut mot Mälaren. Det har Strängnäs kommun nu gett grönt ljus för, och Baderskan har blivit med bygglov.

Fredrik Åström gläds åt att bygglovet för Baderskan 1, fastigheten som byggdes som varmbadhus år 1915, nu har beviljats. Efter nyår ska arbetet med att bygga om och bygga ut huset påbörjas.

Fredrik Åström gläds åt att bygglovet för Baderskan 1, fastigheten som byggdes som varmbadhus år 1915, nu har beviljats. Efter nyår ska arbetet med att bygga om och bygga ut huset påbörjas.

Foto: Ridderstrands byggnadsantikvariska byrå, Camilla Lillsebbas, Jens Alvin

Mariefred2021-12-30 08:15

När Baderskan 1, det gula huset på Strandvägen 2, byggdes år 1915 så användes det som tvättstuga och varmbadhus med karbad. Det har därefter innehållit turistbyrå, gästgiveri och restaurang – men har sedan 2009 stått orört efter Strandrestaurangens plötsliga stängning. Men om ett par år kan fastigheten återgå till sin ursprungliga användning.

– En försenad julklapp! säger fastighetsägaren Fredrik Åström om det bygglov som Strängnäs kommun beviljade på tisdagen.

undefined
Arkivbild. Fredrik Åström är vd för Svenska kulturpärlor, som driver bland annat Gripsholms värdshus, och ska ta sig an "skamfläcken" Baderskan och göra det gamla varmbadhuset till spa.

Beslutet är ett stort steg på vägen mot den ombyggnad och tillbyggnad som han – krögare och ägare av Svenska kulturpärlor, som driver bland annat Gripsholms värdshus i Mariefred – planerat för sedan förra sommaren.

Då övergavs planerna på att också uppföra en ny byggnad intill den befintliga, och i dessa två driva såväl restaurang som hotell. Nu är siktet inställt på en renodlad spaverksamhet – för såväl värdshusets nattgäster som utomstående.

– I dag är fastigheten en skamfläck men den ska återfå sin forna glans. Det kommer att bli ett tillskott för både våra gäster och för lokalborna. Det här är något som har saknats i Mariefred, säger Fredrik Åström och beskriver sin vision:

– Det ska vara ett upplevelsespa med olika sorters bad inomhus och utomhus, både i Mälaren och i olika pooler. Det ska finnas flera avdelningar för avkoppling och olika möjligheter till bastubad. Jag har också en förhoppning att kunna samarbeta med kallbadhusföreningen som finns i Mariefred. Kanske blir det lättare att få till en kallbadsanläggning i anslutning till Baderskan i stället för vid ångbåtsbryggan?

undefined
Baderskan 1 byggdes år 1915 som tvättstuga och varmbadhus med karbad. Huset har därefter inhyst bland annat Harrys gästgiveri och Strandrestaurangen – men har sedan 2009 stått orört.

Det är en stadsplan från år 1974 som styr hur den aktuella marken får användas. På fastigheten står bokstaven "H" för handelsändamål. Vid tidpunkten för stadsplanens tillkomst ingick hotell- och restaurangbyggnader i beteckningen, och det har varit vägledande för Strängnäs kommuns bygglovsenhet som landat i att planerna inte strider mot gällande plan.

– Spaanläggningen är en del av hotellverksamheten och inte separat som vi har förstått det, säger bygglovshandläggaren Albin Uller.

Om bygglovet inte överklagas har Åströms bolag, Smock förvaltning, för avsikt att i början av 2022 påbörja arbetet för att få startbesked. Förhoppningen är att bygget ska kunna påbörjas 2023, och stå färdigt under 2024.

undefined
Arkivbild. I maj 2018 fick Fredrik Åström och Johanna Battarof tillträde till Baderskan. Väl inne var det som tiden stått stilla sedan 2009, då Strängnäs kommun stängde Strandrestaurangen med omedelbar verkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!