Förening för jobb i stället för tiggeri – nu går den i konkurs

Crovu creation, den ekonomiska föreningen som skulle ge inkomster åt EU-migranter som tiggde om pengar i Mariefred, har nyligen försatts i konkurs.

Handgjorda träslevar hör till sakerna som sålts av migranter från Rumänien i Mariefred genom Crovu creation. Initiativtagaren Anna Löfving, till höger i bild, besökte den rumänska byn Crovu under 2015 och bestämde sig då för att försöka hjälpa gruppen.

Handgjorda träslevar hör till sakerna som sålts av migranter från Rumänien i Mariefred genom Crovu creation. Initiativtagaren Anna Löfving, till höger i bild, besökte den rumänska byn Crovu under 2015 och bestämde sig då för att försöka hjälpa gruppen.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2024-05-06 14:43

– Jag hade sådana ambitioner – vi skulle få tiggarna på fötter! Men resultatet blev väl sisådär, säger föreningens initiativtagare Anna Löfving, ägare av Mariefreds Tidning och tidigare även chefredaktör för den.

Utsatta människor med en pappersmugg i handen utanför mataffärerna blev ett inslag i Strängnäs stadsbild sensommaren 2014, och inte långt därefter även i Mariefred. 

Under 2015 reste Anna Löfving till Crovu i Rumänien, hemby för flera av EU-migranterna, tillsammans med Strängnäs pingstkyrka som engagerade sig i gruppen. Samma höst startade hon den ekonomiska föreningen Crovu creation.

Traditionellt hantverk skulle säljas genom Crovu creation, liksom saft och sylt gjord på bär som de rumänska migranterna plockat och förädlat.

Föreningen skulle också fungera som jobbpool, som migranterna kunde anlitas genom av Mariefredsbor som ville ha hjälp med exempelvis trädgårdsarbete eller städning. Det som kom att kallas Mariefredsmodellen byggde på att en privatperson kan betala en annan person upp till tusen kronor per år utan att betala skatt. Hur mycket de rumänska migranterna fick i ersättning för sitt arbete, var något som gjordes upp mellan dem och uppdragsgivarna, men föreningen rekommenderade en timlön på 75 kronor per timme.

undefined
Anna Löfving startade den ekonomiska föreningen hösten 2015, och planerade att också starta ett företag som de rumänska migranterna kunde anställas genom. Det skedde aldrig, utan en del jobbförmedling gick genom hennes eget företag i stället, berättar hon.

– Vi jobbade jättemycket och försökte göra det seriöst, men det var svårare än vi kunde föreställa oss. Tanken var att vi skulle starta ett formellt företag som de kunde få anställning genom. Jag minns inte riktigt hur långt vi kom, en del av det gick genom mitt företag Munken också, säger Anna Löfving.

Hyllningarna som initiativet inledningsvis möttes av övergick i kritik och ifrågasättande, berättar Anna Löfving. Enligt henne har föreningen varit vilande i många år.

– Jag har ändå haft den kvar. Jag tror att jag har tänkt att det en dag kanske kan bli läge att göra något igen för den här gruppen, för problemet kvarstår ju. Men så hörde Bolagsverket av sig och sa att föreningen inte bara kan ligga kvar så.

Den 17 april fattade Bolagsverket beslut om att föreningen ska träda i likvidation. Den 26 april försattes den i konkurs av Eskilstuna tingsrätt.

– Det finns egentligen ingenting i föreningen. Inga tillgångar och inga skulder, säger Anna Löfving.

undefined
Under 2014 blev de utsatta människorna med pappersmuggar i händerna vardagliga inslag i Strängnäs och Mariefreds stadskärnor.

Tidningen har sökt advokaten som utsetts till konkursförvaltare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!