Det var tidigare i veckan som tidningen skrev att paraplyorganisationen Golfstar inte hade för avsikt att öppna golfrestaurangen i Mariefred. Åtminstone inte under 2024.
I stället hänvisas kunderna till Shoppen vars utbud bland annat består av mikrade pajer och lasagne, kaffe, mackor, mineralvatten, kanelbullar och godis.
– Det var vad vi fick veta vid ett infomöte i april. Snacket på stan gick tidigt om att Magnus och Johan hade sagt upp sig från golfklubben. Det var synd. De var duktiga och omtyckta. Sen gick vi och väntade på ett alternativ ..., berättar Bosse Petersson.
Den tidigare allsvenske fotbollsspelaren, elittränaren – i bland annat AIK och Grekland – samt tv-experten har haft anknytning till Mariefred sedan 1960-talet då föräldrarna köpte sommarhus i trakten.
Numera bor Bosse och Anita Petersson permanent där.
– Redan kring 1990, när Gripsholms GK startade, blev jag medlem. Jag har aldrig tillhört någon annan golfklubb, fortsätter Bosse Petersson.
Hur mycket spelar du?
– När jag, som nu, är nere i Grekland ganska ofta, hemma ungefär var tionde dag. Oftast med hustrun, men ibland får jag hit kompisar från Stockholm som spelar. Golf är fantastiskt roligt och även en trevlig motionsform. Efteråt vill man gärna summera sina intryck. Sitta i restaurangen, "ljuga" lite, äta en matbit och dricka en öl.
– För mig försvinner klubbens hjärta nu. Restaurangen är viktigare än både informationen och shopen, tycker Bosse Petersson.
Olof Ehrenkrona, vd för Golfstar:
– Jag tycker det var en lite tråkig vinkling på den första artikeln, som syftade på mikrad lasagne. Vi erbjuder så mycket annat också. Mackor till exempel. Det finns ett stort utbud.
Samtidigt vill han poängtera att organisationen inte har någonting emot golfkrogar i sig.
– Tvärtom, vi vill ha restauranger. Men när operatörerna inte får någon lönsamhet i sin verksamhet så går det inte att hålla på. Ett jätteproblem för hela branschen.
– Generellt sett är det för få golfare som äter på stället. Då tänker jag både på klubbens medlemmar och greenfee-gäster. Man har inte tid. Snabbt dit och snabbt därifrån ...
Är säsongen för kort?
– Det är en del av förklaringen, förstås.
Olof Ehrenkrona poängterar att hela matsalen och uteplatsen finns kvar, men att det saknas kockar som lagar tre olika varianter av dagens rätt liksom bordsservering.