Lyckad premiär på schweizeriet – regnet till trots

På Kristi himmelsfärdsdag slog Callanderska gårdens schweizeri upp sina fönsterluckor i Mariefred. Tidningen passade på att avlägga visit.

"Citronmarängpajen är min favorit", säger Linnea Landin, som ansvarar för schweizeriet.

"Citronmarängpajen är min favorit", säger Linnea Landin, som ansvarar för schweizeriet.

Foto: Robin Folkö

Mariefred2022-05-26 18:46

Mariefreds hembygdsförening har länge haft kaffeservering på Callanderska gården som helt och hållet byggt på ideella krafter. Nu får man istället hjälp av Svenska kulturpärlor, som lagom till sommaren öppnar sitt rikt utsmyckade schweizeri på baksidan av grannfastigheten Gripsholms värdshus.

Johanna Battaroff, marknadschef på Svenska kulturpärlor, är glad över att kunna göra något med grannarna i den lummiga trädgården tvärs över Kyrkogatan.

– Tanken är att hembygdsföreningen ska kunna vara nära och driva sin verksamhet och vara värdar medan vi står för något gott att äta och dricka, säger hon.

Samarbetet kommer till en början inbringa 250 000 kronor till hembygdsföreringen. Pengar som företrädesvis kommer gå till upprustning av gården.

undefined
Johanna Battaroff, marknadschef på Svenska kulturpärlor, är glad över att kunna göra något med grannarna i Mariefreds hembygdsförening.

På schweizeriet kommer gästerna kunna köpa enklare mat och fika i gammaldags stil, för att sedan slå sig ner i Callanderskas trädgård.

– Allt är hembakt och gjort från grunden. Det kommer att finnas utbud av alla möjliga sorters kakor, säger Linnea Landin, kaféansvarig.

Vad är egentligen ett schweizeri?

– Det är ett gammalt ord för kafé med alkoholtillstånd.

Dagen till ära välkomnas de första kafégästerna av ett av vårens värsta hällregn. Men Johanna Battaroff är oberörd. 

– Det är bara att ta det för vad det är. Då hinner vi bli varma i kläderna innan det drar igång på riktigt. Nästa vecka är det Ångans dag, därefter kommer nationaldagen och sedan är sommaren igång, säger Johanna Battaroff.

Vad är ett schweizeri?

På 1800-talet var ett schweizeri ett konditori eller kafé som hade tillstånd att servera alkohol. Begreppet populariserades i början av århundradet när konditorer från Schweiz startade utskänkningsställen i Sverige där det serverades likör till kaffet.

Två kända schweizerier fanns i Bloms hôtel och Trädgårdsföreningen, båda i Göteborg och som drevs av konditorn Rudolf Rubenson.

Schweizeriet på Medevi brunn i Östergötland har servering sommartid än i dag.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!