I somras berättade Strengnäs Tidning att Mariefredsposten var nära konkurs.
"Vi har hela tiden trott att nästa uppdrag, nästa storutdelning ska kunna lösa det", skrev Marie och Boggi Svensson Freij, paret bakom Mariefredsposten, till Strengnäs Tidning då.
Nu är konkursansökan ett faktum. Det är staten genom Skatteverket som har skickat in ansökan till Eskilstuna tingsrätt. Mariefredsposten AB har i dag skulder till staten på 387 190 kronor, enligt handlingarna. Konkursförhandlingen kommer att hållas tisdagen den 24 oktober i Eskilstuna tingsrätt.
Den 15 mars i år drogs F-skattsedeln in av Skatteverket. "Det finns ett underskott på kontot", konstaterade handläggare på Skatteverket då. I somras gjorde Kronofogden en utredning som visade att Mariefredsposten saknade kända utmätningsbara tillgångar.
Det är Boggi Svensson Freij som äger Mariefredsposten AB och driver den tillsammans med sin maka Marie Freij. Marie Freij var tidigare styrelseledamot i Mariefredsmedia AB, som under en period gav ut Mariefreds Tidning, också kallad Måsen. När Marie Freij var ansvarig utgivare och chefredaktör för Måsen i början av 2020 försattes Mariefredsmedia AB i konkurs, med obetalda skulder på 3,2 miljoner kronor. Även då var det Skatteverket som begärde bolaget i konkurs.
Grundaren Anna Löfving köpte tillbaka tidningen från konkursboet för att driva vidare den i ett nytt bolag. Marie Freij och Boggi Svensson Freij jobbade kvar en tid på Måsen men valde sedan att lämna tidningen för att starta Mariefredsposten, som nu alltså riskerar konkurs.
Strengnäs Tidning har sökt Marie Freij och Boggi Svensson Freij som har valt att svara på frågorna via e-post.
Varför har det gått så långt så att Skatteverket ansöker om konkurs för Mariefredsposten AB?
– Det har vi i princip redan svarat på (i tidigare artikel. red. anm). När ett företag inte har någon F-skattsedel blir det svårare att fakturera sina kunder. Då blir det också naturligt svårare att få in pengar i bolaget för att kunna betala bolagets skulder. Att bolag går i konkurs är i sig inte så anmärkningsvärt som Strengnäs Tidning tycks vilja göra gällande. Under förra året försattes närmare 7 000 bolag i konkurs i Sverige och mycket talar för att det blir ännu fler i år. Med det sagt känns det naturligtvis för oss personligen otroligt jobbigt på en mängd olika sätt, säger Boggi Svensson Freij.
Varför har ni inte själva ansökt om konkurs?
– När vi förstod hur illa det stod till med bolaget, ungefär när ni skrev om det förra gången, trodde vi att Skatteverket skulle ansöka om konkurs vilken dag som helst.
Redan en månad innan Skatteverkets konkursansökan har det registrerats ett nytt bolag där Marie Freij är styrelsesuppleant. Det registrerades hos Bolagsverket den 14 september. Marielund Medieproduktion AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen jobba med "produktion av nyhetsmedier och reklamprodukter, eventproduktion, handel med värdepapper".
Vad ska det nya bolaget syssla med? En ny tidning?
– Frågorna tycks besvara sig själva och varandra. Däremot har inte vi startat något nytt bolag. Det är en vän och trogen prenumerant som verkligen vill att vi ska få fortsätta göra en lokaltidning, och som tror starkt på en framtid för Mariefredsposten, som ordnat det. Vi är alltså anställda i detta nya bolag. Det har också tydligt visat sig att vi har ett större och starkare nätverk här i området än vad vi tidigare trott. Ofta känns det som att hela bygden tillsammans hjälps åt att skapa förutsättningar för att Mariefredsposten ska kunna leva vidare. På det viset blir det också allas vår gemensamma lokaltidning, säger Boggi Svensson Freij.
Vad är det som säger att det går vägen ekonomiskt den här gången?
– Den här gången har vi betydligt fler säkra prenumeranter än förra gången och vi vet att många potentiella prenumeranter inväntar att vi ska börja göra papperstidning. Trots det rikliga utbudet av tidningar i kommunen är det tydligt att många efterfrågar en tidning som handlar om lokala frågor snarare än vad som pågår i diverse olika grannkommuner. En lokal lokaltidning helt enkelt, som också ägs och drivs av folk i området. Naturligtvis har vi också sett över och kapat de kostnader vi kan och liknande.
Hur tror ni att förtroendet för er är hos era prenumeranter?
– Det är gott, det vet vi. Vi känner många av våra prenumeranter och är bekanta med ännu fler. Sedan vi gick ut med de problem som fanns i bolaget har en enda prenumerant sagt upp sin prenumeration.
Boggi Svensson Freij vill också betona en sak:
– Mariefredsposten AB är det första bolag som vi någonsin har ägt.
Hur ska ni göra med Mariefredspostens utgivningsbevis? Ska Anders Hellsing, som går in som ledamot i det nya bolaget, köpa det?
– Nej, det ska inte köpas av någon privatperson. Däremot har aktiebolaget Marielund Medieproduktion ansökt om att ta över det.
I det nya bolaget, Marielund Medieproduktion AB, har som sagt Mariefredsbon Anders Hellsing gått in som styrelseledamot.
– Jag valde att göra det för att jag vill att tidningen ska vara kvar helt enkelt, säger Anders Hellsing.
Hur ser du på risken att engagera sig i detta nya bolag med tanke på hur det gått för de två andra?
– Jag känner inga problem med det. Vi har så många nya prenumeranter. Vi har tagit bort många kostnader, vi har reducerat el- och hyreskostnader.