Oviss framtid för Ankholmen när bryggdäcket byggs

Den årliga transporten av ankhus med dass, staket och flaggstång försvåras. Nu söker eldsjälarna efter någon som kan ta över ansvaret för Ankholmen.

När denna bild för några veckor sedan las ut i en lokal Facebookgrupp avslöjades Jan Claesson och Sören Axelsson som personerna bakom Ankholmens skötsel. I många år har arbetet utförts i hemlighet, och utplaceringen har varit ett glatt vårtecken för många Mariefredsbor.

När denna bild för några veckor sedan las ut i en lokal Facebookgrupp avslöjades Jan Claesson och Sören Axelsson som personerna bakom Ankholmens skötsel. I många år har arbetet utförts i hemlighet, och utplaceringen har varit ett glatt vårtecken för många Mariefredsbor.

Foto: Janeric Furbacken

Mariefred2022-11-14 20:03

När iläggningsplatsen vid Baderskan försvinner, så ser det också ut som att Jan Claesson och Sören Axelsson får svårt att fortsätta sköta om den så kallade Ankholmen.

De två är drivande i Hammargärdets sjövattenförening, som förser många av Mariefreds trädgårdar med bevattningsmöjlighet från Mälaren. I samband med att backventilen i sjön ska ses över om vårarna, så brukar de transportera ut det rödmålade huset och dasset, det vita staketet och flaggstången ut till holmen, som ligger ett stenkast ut i sjön från strandpromenaden längs Strandvägen.

undefined
Ankholmen ligger ett stenkast från strandpromenaden längs med Strandvägen i Mariefred. Bilden är tagen ungefär från den plats där företaget Våg har sina båtplatser. Längre fram i bild skymtar Baderskan, så som fastigheten såg ut i november 2021. Arkivbild.

– Det är tunga saker så vi brukar lasta ombord allt på roddbåten när den står på trailern och sedan köra ner trailern vid Baderskan, säger Jan Claesson.

Det går inte om den grusade nedfarten byggs bort, konstaterar han. Att ro från iläggningsplatsen i Ekviken, Marielund, är inte heller något alternativ.

– Vi har ingen lust att lämna grejerna ute över vintern. När vi har gjort det tidigare så har någon gått ut över isen och slagit sönder dem. Vi lämnar kvar grunden som allt står på, och till och med det hade någon varit ute och slängt ut på isen förra året, säger Jan Claesson.

undefined
Just nu pågår arbeten kring Baderskan som ska omvandlas till ett spa av familjen Åström, som driver bland annat Gripsholms värdshus. Under hösten har det pålats för ett nytt bryggdäck runt fastigheten, till våren är planen att det ska färdigställas. Arkivbild.

Företaget Våg, som har sina hyrbåtar i vattnet i höjd med Ankholmen, har erbjudit sig att gratis låna ut en båt för transporten. Men att lasta de tunga sakerna från bryggan blir svårt, säger Jan Claesson.

– Det känns inte heller bra att riskera skador på någon annans båt. Det finns vassa kanter på ankhusets tak som kan repa båten och ute vid holmen finns det pålar under vattnet som kan ställa till det. Det här är slutet, som vi ser det i dagsläget.

undefined
En bild av Ankholmen används på Strängnäs kommuns hemsida, men Jannicke Fyhr på kulturkontoret och stadsmiljöchef Anders Ekman ser inte att kommunen bör ta över ansvaret för holmen. Båda två framhåller charmen med eldsjälarnas arbete i Mariefred.

Kan någon annan ta över ansvaret för Ankholmen, undrar Jan Claesson? Kommunen?

– Det är charmigt, det håller jag med om. Men ska kommunen sköta om det? Spontant säger jag "nej", säger stadsmiljöchef Anders Ekman – och tillägger att installationen, som skulle kunna betraktas som en konstnärlig utsmyckning, kanske kan vara en fråga för kulturkontoret.

– Nej, det är inte konst som vi ansvarar för i den bemärkelsen, utan något en förening har åtagit sig för att göra Mariefred lite roligare och vackrare. Jag hoppas de kan hitta någon lösning för att ändå kunna fortsätta, säger kulturkontorets Jannicke Fyhr.

Det dekorativa inslaget på Ankholmen är heller inte skäl för kommunen att inte gå vidare med planerna på trädäcket runt Baderskan, säger Anders Ekman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!