Får det lov att vara en toast Skagen och ett glas vin till mälarutsikten och kyrkklockan som ljudkuliss? Det är en av de enklare sommarrätter som kan stå på menyn i Callanderska gårdens trädgårdskafé nästa år, om avtalet mellan Mariefreds hembygdsförening och Gripsholms värdshus förverkligas.
– Kaféet är en viktig del av vår verksamhet men vi har inte själva tillräckliga resurser för att driva det, säger föreningens ordförande Annica Westling.
De frivilliga krafterna sinar och andra alternativ har fallit, berättar hon. I maj beslutade föreningens årsmöte, som på grund av coronapandemin hölls genom poströstning, att gå vidare med avsiktsförklaringen från 2020 – att överlåta driften till Kulturgastronomen AB, ett av bolagen i koncernen bakom värdshuset.
– Naturligtvis var det inte alla medlemmar som ställde sig bakom styrelsens förslag. Det finns de som är emot, säger Annica Westling.
Lennart Hendén är en sådan medlem. Han är också granne till Callanderska gården och har som sådan försökt att stoppa planerna.
– Ett rent egoistiskt motiv är att vi inte vill ha en restaurang med 130 sittplatser som granne. Det är en stor skillnad från det trivsamma kafé det har varit, säger Lennart Hendén.
Tanken är att värdshuset ska öppna en serveringslucka i sin fasad mot Kyrkogatan. Från den ska kaffe, bröd, mat och dryck serveras till gästerna, som själva får hämta sina beställningar i luckan. Denna fasadförändring fick värdshuset bygglov för i våras – och det är det beslutet från Strängnäs kommun som Lennart Hendén har överklagat till länsstyrelsen.
Dock anses han inte vara så kallad sakägare som har rätt att överklaga, eftersom hans fastighet gränsar till Callanderska gården – och inte till Gripsholms värdshus. Fasadändringen i sig antas inte ge upphov till sådana störningar att han anses vara särskilt berörd. Därför har överklagandet avvisats.
Eventuella störningar från restaurangverksamheten vid Callanderska gården är något för kommunen att bevaka som tillsynsmyndighet, tillägger länsstyrelsen.
Maten är en nödvändighet för det tillstånd för alkoholservering som krögaren Fredrik Åström har ansökt om. Alkoholförsäljning är, enligt värdshuset, en förutsättning för lönsamhet. Således hänger avtalet på att tillståndet går igenom.
En annan knäckfråga är möjligheten att stänga en del av Kyrkogatan för trafik under kaféets öppettider, mellan klockan 11 och 19 från mitten av maj till och med sista augusti.
– Vi håller formellt på att söka de här tillstånden hos kommunen, säger Fredrik Åström som hoppas och tror att planerna ska gå i lås:
– Jag har alltid trivts väldigt bra i Callanderska gården, och vi har i många års tid haft samarbeten kring kryddor, örter och frukter från trädgården. Jag tror att vi kan skapa ett väldigt mysigt schweizeri där.
Schweizeri?
– Så kallades kaféer som fick öl- och vinrättigheter i slutet av 1800-talet.
Avtalet mellan föreningen och bolaget sträcker sig till och med sommarsäsongen 2026, och kan därefter förlängas i fem år. De fem första åren utgår en ersättning på 250 000 kronor per år till hembygdsföreningen, som därefter får en viss procent av försäljningen.
Hembygdsföreningens verksamhet ska fortgå hela året, även under kafésäsongen, lovar Annica Westling. Medlemmar, Mariefredsbor och besökare har också rätt att besöka gården utan att köpa fika eller mat.