Någon gång mellan torsdag morgon och fredag eftermiddag slogs rutan på en mindre lastbil sönder och instrumentpanelen bröts sönder. Förmodligen för att tjuvkoppla bilen, tror Johan Wetterberg som betalade parkeringsavgiften för att stå vid Läggesta station.
– Jag vet att det varit en del prat om skadegörelse och stölder där tidigare. Jag ställde mig ganska nära kiosken. Det, och kamerorna som finns på parkeringen, gjorde att det ändå kändes som det minst osäkra stället att parkera på över natten, säger han, som bor mellan Mariefred och Stallarholmen.
Men bilen demolerades alltså. Den gick inte att starta, och fick transporteras till verkstad. Johan Wetterberg gjorde en polisanmälan – men utredningen las ner direkt.
– Jag kan inte svara på varför, det är inte jag som varit beslutsfattare, säger Peter Steude vid Strängnäspolisen.
Tidningen har inte lyckats nå fram till den polis som fattade beslutet, utan Peter Steude fortsätter:
– Men generellt blir det ofta så om utsikterna att nå i hamn med att lagföra någon för brott inte är goda. Att tidsspannet för när brottet kan ha begåtts varit långt, kan ha varit ett skäl. Att det inte går att identifiera en gärningsman en annan.
Bevakningskamerorna på Läggesta station sattes upp förra sommaren, och aktiverades den 25 oktober 2021. I satsningen på ett tryggare stationsområde ingår även bättre belysning och ökad närvaro av stadsvärdar. För detta betalar den som vill ha sin bil på parkeringen 25 kronor per dygn eller 300 kronor per månad. Kommunens mål är att få in 567 000 kronor per år, för att finansiera inköp och bemanning.
Tanken har sagts vara att kamerorna ska avskräcka från brott – och att de som ändå sker lättare ska kunna utredas av polis. Men i Johan Wetterbergs fall begärde polisen inte ut någon film, innan beslutet om att lägga ner utredningen.
Så blev utgången även för den Mariefredskille, vars elsparkcykel stals från Läggesta någon gång mellan klockan 07 och 15.30 i måndags. Enligt pappans polisanmälan var elsparkcykeln fastlåst i cykelstället, och i den riktningen finns det en kamera.
– Jag kan säga så här, att den samlade bilden från vår sida är att det finns en hel del att önska gällande kvaliteten på det som levereras från kamerorna i Läggesta. Kamerorna på Resecentrum ger exemplariska bilder, men i en utredning jag jobbar med nu från Läggesta så går det inte ens att se om det är en man eller kvinna på filmen, säger Peter Steude.
När den kritiken når Anders Ekman, chef för Strängnäs kommuns stadsmiljöenhet, blir han förvånad – och säger att kommunen var noga att köpa kameror av bra kvalitet:
– Det låter ju riktigt kasst. Det var inte det som var tanken, utan tvärtom.
Krister Pihl, projektledare på samma enhet, berättar att rengöring är beställd sedan en tid tillbaka, smuts och spindelväv kan påverka bildkvaliteten. Kamerorna kan också, enligt honom, vara placerade för högt upp på stolparna för att ge användbara bilder.
– Vi behöver sänka dem, så mycket det går utan att någon kan slå sönder dem. De behöver också justeras, så att de täcker in rätt områden. Jag har tagit kontakt med polisen nu så att vi kan göra det arbetet tillsammans så att det blir rätt ur deras perspektiv, säger Krister Pihl.