Åkerskolan har fått tumme upp av Skolinspektionen, efter att ha informerat myndigheten om vad som har gjorts efter den kritik som skolan fick ta emot i höstas.
Anmärkningarna gällde brister i mottagandet och undervisningen av nyanlända elever, utredningar av upprepad och längre frånvaro hos elever, arbetet med att fånga upp elever i behov av särskilt stöd och, slutligen, att undervisningen i svenska som andraspråk inte följt kursplanen.
För att komma till rätta med bristerna har bland annat all personal fått såväl muntlig som skriftlig information om vilka rutiner som gäller. Myndigheten nöjer sig med skolans redovisning, och avslutar nu ärendet.
– Det var ganska få punkter vi fick kritik på men det känns ack så glädjande att få visa att vi har åtgärdat dem, säger skolans rektor Anders Petersson – som siktar högt inför nästa tillsyn:
– När Skolinspektionen kommer tillbaka om tre år ska vi inte ha en enda anmärkning. Vi är så pass bra, vi ska inte ha sån här kritik.
I Skolinspektionens kontroll av Åkerskolan ingick också att kontrollera om det är behöriga och legitimerade lärare som undervisar eleverna. Det konstaterades snabbt att många av lärarna – vid tidpunkten 30, snart 31, av 37 – var legitimerade och att deras behörigheter styr tjänstefördelningen på skolan, så denna del fick Åkerskolan ingen anmärkning på.
Karinslundsskolan och Mariefreds skola, som också granskades av Skolinspektionen förra året, fick däremot nedslag på att många av lärarna är obehöriga.
På Karinslundsskolan fann Skolinspektionen att nästan tre fjärdedelar av lärarna – då 14 av 20 – undervisade i ämnen de inte var behöriga i.
– Vi har en hög andel behöriga lärare. Vi måste bara se till att rätt person hamnar på rätt plats i behörigt ämne, sa skolans rektor Charlotte Waltersson Fredin till tidningen då.
Mariefreds skola har valt ett system där lågstadieeleverna undervisats av klasslärare i stället för ämneslärare. Det är något som Skolinspektionen har krävt ändring på – till rektorn Joakim Graffners förvåning.
– Vi tycker att det finns en poäng med att elever på lågstadiet har samma lärare och att den trygghet som eleverna får av en klasslärare är viktigare. Vi kommer att behöva följa Skolinspektionen. Vi har behörigt folk, sa han till tidningen då.
Båda skolorna har fått till augusti 2024 på sig att redovisa en tjänsteplanering som möter Skolinspektionens krav gällande behöriga och legitimerade lärare. Planeringen inför nästa läsår görs av rektorerna nu, under vårterminen.
Karinslundsskolan och Mariefreds skola fick kritik även på andra områden, vilket tidningen har berättat om tidigare. Till viss del känns kritikpunkterna igen från de ovan beskrivna för Åkerskolan. På Karinslund handlade det också om bland annat brister i NO- och bildundervisningen, och på Mariefreds skola om att det saknats en aktuell och ändamålsenlig plan mot kränkande behandling.
Åtgärderna för att komma till rätta med dessa övriga brister har vid det här laget redovisats till Skolinspektionen. Karinslundsskolan fick nyligen ett delvis okej från Skolinspektionen, som avslutar ärendet i alla delar utom lärarbehörigheterna. För Mariefreds skola har något delbeslut ännu inte fattats.