– Vi vill visa upp vår verksamhet som den är i dag. Vårdnadshavare och elever är självklart välkomna, men också alla runt omkring. Man kanske inte själv har barn i skolan men många möter ju ändå samma ungdomar ute i samhället, säger Tilde Vinberg, biträdande rektor.
Att det tidigare varit stökigt på Åkerskolan, och att elevernas resultat placerat skolan i botten av olika jämförelser, är ett faktum.
"Varannan elev går ut Åkerskolan med underkänt", löd en rubrik i Strengnäs Tidning 2019, när andelen elever som gått ut nian med godkända betyg i alla ämnen hade sjunkit till 50 procent. Siffran har därefter varit till och med lägre än så, men sett över en femårsperiod har det skett en ökning med omkring fem procentenheter.
Under samma tidsspann har även meritvärdet i niornas slutbetyg ökat från 186,7 till 195,2. Och andelen elever som har tillräckligt många godkända betyg för att komma in på ett yrkesförberedandeprogram på gymnasiet har också ökat, från 76 till 77,6 procent.
– Vi har täta uppföljningar kring varje elev för att hela tiden ha koll på hur de ligger till och vad lärarna behöver göra för att hjälpa dem. Om allt går som vi tror, så kommer vi ha anledning att fira niornas slutbetyg ordentligt i vår. De ser ut att hamna betydligt över rikssnittet när det gäller gymnasiebehörigheten, säger rektor Anders Petersson.
För att nå dit nämns en rad insatser, som skolan arbetat med intensivt sedan 2020. Det var då Skolinspektionen riktade skarp kritik mot Åkerskolan på flera punkter och hotade med vite på 600 000 kronor om saker inte ändrades.
Skolinspektionens kritiserade bland annat att det saknades behöriga lärare och vikarier, vilket orsakade inställda lektioner. Skolmiljön beskrevs också ha brister inom trygghet och studiero.
– Det blev en brytpunkt, säger Anders Petersson.
Tidningen har pratat med flera högstadielever på Åkerskolan, som alla upplever en positiv förändring.
– Förut var det väldigt kaosigt. Toaletterna var jätteäckliga, några hällde ut all tvål och drog ut toapapper överallt. Jag tycker det har blivit bättre de senaste ett eller två åren, säger Joanna Manninen från klass 8B.
– Det känns mycket mer harmoniskt nu, säger klasskompisen Tindra Öberg och Ebba Hjelm, också hon i 8B, håller med:
– Nu finns det saker att göra på rasterna.
Tjejerna säger att mycket är tack vare "Cissi", och formar hjärtan med händerna. Cecilia Eriksson är inne på sin andra termin som skolvärd, med ansvar för kafeterian i elevhallen. Hon har en bakgrund som lärare på Thomasgymnasiets numera nedlagda restaurangprogram, och ibland bakar hon tillsammans med eleverna. Varje vecka placerar hon ut ett nytt tusenbitarspussel på ett av borden, som många elever samlas kring på rasterna.
–Jag delar ut spel och pingisbollar. Jag finns här i elevhallen, och det blir många samtal med eleverna, säger hon.
Här syns också Anna-Stina Trobeck, anställd som socialpedagog sedan 1,5 år tillbaka, ofta. Hennes uppdrag var att öka tryggheten och förändra den kultur som präglade framför allt elevhallen då.
– När jag kom så var det aldrig någon som hade sagt åt eleverna, säger hon och berättar att hon tog hjälp av exempelvis tränare från olika idrottslag som de stökiga eleverna var engagerade i för att nå fram med den viktiga frågan:
– Är det okej att bete sig som ett svin i skolan och sen spela match på helgen? Vi fick till jättebra samtal om det. I dag är det helt annorlunda.
Anna-Stina Trobecks och Cecilia Erikssons närvaro lyfts fram som framgångsfaktorer av båda rektorerna:
– De fångar upp eleverna på ett jättebra sätt. Visst har vi elever med en problematisk skolfrånvaro, som många andra skolor, men min uppfattning är att eleverna som har kommit till skolan faktiskt är på lektionerna, de skolkar inte och hänger omkring här i stället, säger Tilde Vinberg.
Medarbetarna, och även kommunens ungdomscoacher och folk från fritidsgårdarna, kommer att finnas på plats under Åkerskolans öppna hus, torsdagen den 18 april mellan klockan 16 och 17.30.
Det årliga kommunala skolvalet, som barn och elever som ska börja bland annat förskoleklass kan göra, är redan avklarat. Detta öppna hus riktar sig till alla som är nyfikna på skolan, och om intresse skulle finnas så har skolan plats att ta emot fler elever.
– Vi har omkring 100 lediga platser, spridda över alla årskurser. Och vi vill självklart fylla upp vår skola, säger rektor Anders Petersson.