Personalbrist och färre vårdplatser ger överbeläggning

När det är svårt att få ihop bemanningen på länets sjukhus över sommaren ökar risken att fler vårdplatser måste stängas. På torsdagen hade sjukhusen närmare 50 överbeläggningar.

På torsdagsmorgonen den 30 juni hade sjukhusen i Sörmland närmare 50 överbeläggningar. Antalet vårdplatser har dragits ned med cirka 20 procent över sommaren för att regionen ska klara att erbjuda en patientsäker vård.

På torsdagsmorgonen den 30 juni hade sjukhusen i Sörmland närmare 50 överbeläggningar. Antalet vårdplatser har dragits ned med cirka 20 procent över sommaren för att regionen ska klara att erbjuda en patientsäker vård.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sörmland2022-07-01 08:32

"Situationen är ansträngd och planeringen skör, men om den håller ska vi kunna upprätthålla den verksamhet vi behöver", förklarade Region Sörmlands HR-direktör Kajsa Fisk till tidningen med anledning av att det i vårdkrisens spår är svårare än någonsin att planera sommaren för sjukhusen i Sverige, och i Sörmland, i personalhänseende.

Med regionens mål att erbjuda all personal fyra veckors sammanhållen semester och med svårigheten att rekrytera inte minst sjuksköterskor blir det tufft att bemanna sjukhusen.

Vad betyder då det för patientsäkerheten? Och behöver regionen stänga fler vårdplatser i sommar? 

Marie Bennermo är chef för Region Sörmlands patientsäkerhetsenhet. Även hon är försiktigt optimistisk.

– Följer vi vårdplanen vi noggrant gjort upp kan vi hantera och bedriva en patientsäker vård i sommar. Men som sagt, läget är ansträngt och måste vi vid tillfälle dra ned ännu mer på antalet vårdplatser görs en ny bedömning av situationen.

undefined
Chefsläkare Marie Bennermo basar över regionens patientsäkerhetsenhet. "Om vår plan håller kan vi bedriva en patientsäker vård i sommar. Men läget är skört", säger hon.

Marie Bennermo konstaterar att det är svårt att jämföra vårdplatssituationen med läget de två senaste somrarna, på grund av pandemin. Men jämfört med 2019 ser läget generellt ungefär likadant ut i år, vilket betyder att cirka var femte vårdplats stänger i sommar.

– Det är en situation som ser likadan ut över hela landet. Normalt går ju den planerade vården ned på sommaren och utifrån det behov vi tror vi ska råda planerar vi neddragningar av antalet sjukhussängar.

– Sen kan vårdplatsbehovet naturligtvis variera snabbt. Vi behöver ha beredskap för att det kan ske en stor olycka eller att vi får en långvarig värmebölja som gör att många äldre behöver sjukhusvård. Dessutom jobbar vi proaktivt mot kommunerna så att äldre när de är färdigvårdade kan få komma tillbaka hem.

En risk med att dra ned på antalet vårdplatser är att sjukhusen i stället får överbeläggningar. Regionen håller noggrann koll på läget, enligt Marie Bennermo.

– Så här första veckan efter midsommar brukar det bli en topp. Ledighetsperioden har börjat hos oss men huvudparten av medborgarna har ännu inte gått på semester. För säkerhets skull kan patienter vid behov komma att flyttas mellan sjukhusen.

Torsdagsmorgonen den 30 juni hade Mälarsjukhuset cirka 20 överbeläggningar, Nyköpings lasarett lika många och Kullbergska sjukhuset sju överbeläggningar. Mest ansträngda var kirurg- och medicinklinikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!