Hög tid att bärga årets äppelskörd

Sallader, bakverk, mos eller must. Hösten är i antågande och det börjar bli hög tid att bärga årets äppelskörd. "Det är kärva tider och då får vi ytterligare en anledning att göra något välsmakande våra äpplen – låt dem inte bli liggande på backen", säger Henrik Elmberg vars hjärta klappar lite extra för den mytomspunna frukten.

"Ta vara på frukten i din trädgård", uppmanar Henrik Elmberg medan han besiktar ett av sina Ribstonträd.

"Ta vara på frukten i din trädgård", uppmanar Henrik Elmberg medan han besiktar ett av sina Ribstonträd.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2023-10-01 09:55

Förra lördagen tillbringade amatörpomologen Henrik Elmberg på Löta handelsträdgårg där han tillsamman med trädgårdsmästaren Agneta Andersson hjälpte besökarna att sortstämma sin frukt. 

– Det är alltid givande och jag ser det som ett bra tillfälle att själv lära mig mer om äpplen. På senare år har fler yngre äppelintresserade dykt upp och det känns väldigt roligt. Många vill ha tips och råd om vad de ska plantera för träd och vilka sorter de ska välja, säger Henrik Elmberg.

undefined
"Ta vara på frukten i din trädgård", uppmanar Henrik Elmberg medan han besiktar ett av sina Ribstonträd.

Tidningens träff med äppelnestorn har blivit något av en årlig tradition och när vi slår oss ner i uterummet till villan i Brunnsåker har han i vanlig ordning dukat upp en välbalanserad avsmakningsmeny. Lyckliga Henriks äppelkaka står så klart framme, liksom årets must och en marmeladvariant.

– Använd äpplen som har bra syra till sallader eller som tillbehör till kött- eller kycklingrätter. 

undefined
En provsmakning i äpplets tecken hemma hos Henrik Elmberg i Brunnsåker är en fröjd för gommen.

Till förrätt har han skivat upp ett saftigt Gravensteiner på tvären, ringlat över honung, lite vinäger och toppat med en nypa finhackad lök och färsk persilja.

– Det funkar att äta både för sig och som tillbehör till en varmrätt.

undefined
Ett gravensteineräpple skivat på tvären toppat med honung, vinäger, finhackad lök och färsk persilja.

Som ett alternativ till gelé eller mango chutney har ett Rödluvanäpple grovrivits och smaksatts med en skvätt jordgubbsvinäger. En skål med äppelmos står också framme och smaken överraskar – trots avsaknaden av socker.

– Kärna ur och klyfta fyra äpplen och ett päron. Lägg dem i en kastrull och täck knappt med vatten. Smaksätt med en liten sked vanilj och koka i ett par minuter innan du stavmixar frukten slät. Busenkelt, snabbt och gott.

undefined
Lyckliga Henriks äppelkaka – i år utan kanel och kardemumma, men med nya smaksättningen punsch och arrak. Mild och förförande knäckig.

För den som funderar på att plantera egna äppelträd har Henrik Elmberg flera råd och rekommendationer.

– Äppelsort ska man så klart välja efter egen smak, men plantera gärna ett träd med sommar-, höst och vinteräpple om du har utrymme. På så sätt kan du ha egen frukt från skörd fram till mars–april.

undefined
"Det har varit ett mediokert äppelår, men det kunde ha blivit mycket sämre. Solen gjorde comeback i augusti och det har gett frukten nödvändig sötma", säger Hemnrik Elmberg

För den som planerar att beskära sina träd är det hög tid. JAS-fönstret, det vill säga att under juli, augusti, september, håller på att stänga. Nästa tillfälle är, enligt Henrik Elmberg under vintern.

undefined
Äppelnestrorns motsvarighet till Läderlappens Batmobil – en Saab 900 c från 1987. Den klassiska bilmodellen gör jobbet när Henrik Elmberg transporterar sin dyrbara frukt.

– Personligen beskär jag i februari-mars. Och glöm inte att hålla rent under träden och intill stammen. På så sätt minimeras risken att de utsätts för skadedjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!