Enligt undersökningen, som genomförts av Novus på uppdrag av Polisförbundet, planerar 44 procent av de svarande aktivt för ett yrkesliv utanför Polismyndigheten. Det är en ökning med åtta procent sedan i november.
– Givetvis finns en oro över att det är så många, säger Kerstin Sjöberg, opinionsansvarig på Polisförbundet region Öst, där Sörmland ingår.
Många poliser brinner enligt Kerstin Sjöberg för sina jobb, men att känna sig undervärderad och samtidigt utsättas för en tung arbetsbörda gör att många ändå ser sig om efter andra möjligheter. Den viktigaste faktor, konstaterar hon, är och förblir pengar.
– Både du och jag har sett bilderna på upploppen och kravallerna, de var inte upplyftande för någon. Idag har vi en ung poliskår, och då kanske det är lätt att se andra alternativ som är mer lockande, säger hon och fortsätter:
– Polisers kompetens är eftertraktad på många håll. Det kan handla om ordning och säkerhet inom kommuner och privata företag, eller utredare på försäkringsbolag. Där får de förmodligen både bättre lön och arbetsvillkor.
Nästan sex av tio svarar att de är missnöjda med löneutvecklingen de senaste tre åren. Lika många anser att det saknas tillräckliga karriär- och utvecklingsvägar inom Polismyndigheten. Nära en tredjedel känner sig tvingade att arbeta övertid för att få ekonomin att gå ihop.
Problemet är inte nytt. I flera års tid har en stor del av kåren uppgett sig aktivt överväga att lämna yrket. Bristen på erfarna ingripandepoliser är, anser Kerstin Sjöberg, ett tydligt tecken på att problematiken funnits länge. Den erfarenhet som går förlorad hade behövts, säger hon, inte minst för att skola in nya poliser.
– Det finns väldigt få där ute som har 15–20 års erfarenhet. Givetvis hade de gjort nytta när vi har en ung poliskår som behöver tid på sig att lära sig arbetet.
Hon tror att det grova våld som riktades mot polisen under påskupploppen har fått ännu fler att ifrågasätta sitt yrkesval och se över alternativa karriärmöjligheter.
Hur ska utvecklingen vändas?
– Det är en lönefråga. Vi har inte tillräckligt med sökande till polisutbildningarna, och då kommer det inte ut tillräckligt många poliser. Sedan är det arbetsvillkor, utrustning och vidareutbildning som inte är tillräcklig.
Undersökningen består av 2 027 webbintervjuer genomförda mellan den 3 och 29 mars i år.