Experten efter mörkning: TjÀnstefel och lagbrott

Jeanette Gustafsdotter, medierÀttsjurist och tidigare vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, riktar skarp kritik mot lÀnets kommuner efter tidningens avslöjande. "Det Àr rent av hÄrresande", sÀger hon.

Jeanette Gustafsdotter, medierÀttsjurist och tidigare vd för Tidningsutgivarna, riktar hÄrd kritik mot hur flera kommuner i lÀnet behandlat tidningens begÀran om utlÀmnande av uppgifter.

Jeanette Gustafsdotter, medierÀttsjurist och tidigare vd för Tidningsutgivarna, riktar hÄrd kritik mot hur flera kommuner i lÀnet behandlat tidningens begÀran om utlÀmnande av uppgifter.

Foto: Jonas Hellsén

Sörmland2020-05-03 07:06

Tidningen har i flera artiklar kunnat avslöja att sörmlÀndska kommuner mörkat uppgifter gÀllande hur utbredd coronasmittan Àr inom Àldreomsorgen. Samtidigt har flera kommuner tillsammans med Region Sörmland medvetet försvÄrat för media att ta del av uppgifterna genom att konspirera med varandra

Jeanette Gustafsdotter har tagit del av tidningens material och utifrĂ„n det gjort bedömningen att man inte har följt lagboken. 

– Det Ă€r tydligt att de försökt hitta anledningar till att de inte ska behöva lĂ€mna ut uppgifter. I och med att det ligger i farans riktning att man medvetet Ă„sidosĂ€tter offentlighetsprincipen gör man sig ocksĂ„ skyldig till tjĂ€nstefel enligt brottsbalken. Om Ă„klagaren har tillrĂ€ckligt mycket bevis och det leder till Ă„tal kan tjĂ€nstemĂ€n dömas till böter eller fĂ€ngelse i högst tvĂ„ Ă„r, oavsett om man har gjort det uppsĂ„tligen eller av oaktsamhet, sĂ€ger hon.

Som exempel har kommunjuristen i Flens kommun, Niklas Witt, uppmanat sina kollegor att inte lÀmna ut ett avslagsbeslut förrÀn tvÄ vardagar efter att det fattats. Enligt tryckfrihetsförordningen ska en begÀran behandlas skyndsamt.

– Det Ă€r rent av hĂ„rresande. HĂ€r har personen gjort sig skyldig till ett lagbrott eftersom man Ă„sidosatt offentlighetsprincipen. Om det finns ett fĂ€rdigt beslut, som i det hĂ€r fallet, ska det lĂ€mnas ut samma dag eller nĂ€stkommande dag. Jag hoppas att detta polisanmĂ€ls och att justitieombudsmannen tittar pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger Jeanette Gustafsdotter. 

Hon fortsÀtter:

– Att man rĂ„dgör med varandra ser jag som naturligt, men nĂ€r det övergĂ„r till en diskussion om hur man bör motverka granskning och motverka att media fĂ„r ta del av uppgifter Ă€r man ute pĂ„ vĂ€ldigt tunn is. Det Ă€r tjĂ€nstefel. 

Enligt Jeanette Gustafsdotter Ă€r kommunernas sĂ€tt att hantera den rĂ„dande krissituationen hĂ€pnadsvĂ€ckande. I förlĂ€ngningen anser hon att det har en negativ pĂ„verkan pĂ„ det demokratiska samhĂ€llet. 

– Deras hantering Ă€r under all kritik. Kommunerna bör jobba för kommuninvĂ„narnas bĂ€sta och dĂ€rför Ă€r det viktigt med hög trovĂ€rdighet. NĂ€r man lĂ€gger locket pĂ„ sĂ„ gör man precis tvĂ€rtom. De försöker pĂ„verka demokratin genom att omkullkasta den. Vi ska ocksĂ„ komma ihĂ„g att straffet Ă€r högre för att lĂ„ta bli att lĂ€mna ut en uppgift Ă€n att lĂ€mna ut en sekretessbelagd handling pĂ„ fel sĂ€tt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!