Nu kommer snön – klass 1-varning i Sörmland

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i hela Sörmlands län. Snön väntas komma under natten och kan komma att påverka trafiken.

Mellan 5 och 10 centimeter snö väntas falla under natten och morgondagen.

Mellan 5 och 10 centimeter snö väntas falla under natten och morgondagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sörmland2019-11-28 12:28

Efter att vi rapporterat om att november har varit en ovanligt solfattig månad så kan det nu vara dags för årets första rejäla snöfall. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall som gäller för hela Sörmlands län. 

– Just nu är det ett lågtryck över södra Sverige och i nuläget är det snöfall norr om Sörmland. Det här lågtrycket kommer att passera österut mot Baltikum under torsdagen. När det här drar bort mot Baltikum så sveper det ner kall luft norrifrån och då kommer regnet vi har över oss övergå i snöfall, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Mellan 5 och 10 centimeter snö väntas falla under natten och morgondagen. Malva Lindborg säger att det väntas varmare luft under nästa vecka och att snön då kan försvinna. Det är dock troligt att snön ligger kvar över helgen.

– Under lördag och söndag väntas det bli soligt i Sörmland. Det väntas också vara kallt och möjlighet till någon minusgrad så det verkar som om vi kan få vinterstämning till första advent på söndag, säger Malva Lindborg.

Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket, uppmanar trafikanter att följa väderleken via radio. Han påpekar även att det finns information om väglag och trafikstörningar på Trafikverkets hemsida.

– Sen ska man se till att vara ute i extra god tid, hålla avstånd och anpassa hastigheten när man är ute och kör. Det är ju ett ansvar även hos trafikanter att vara medveten om att det är andra villkor om det kommer in snömängder och är halka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!