Sommarvärmen får fiskarna att nappa

Fiskare hoppas på högtryck för en bra fiskesommar – men om värmen håller i sig kan det bli svåra konsekvenser för länets vattenliv.

Nils Ljunggren är sportfiskare och regionchef för Region mitt hos Sportfiskarna.

Nils Ljunggren är sportfiskare och regionchef för Region mitt hos Sportfiskarna.

Foto: Sportfiskarna

Sörmland2019-07-27 04:26

Hittills i sommar ligger fiskbestånden i Sörmland, enligt Länsstyrelsen, på en stabil nivå – bra förutsättningar för den som är sugen på att åka på fisketur. I Hjälmaren har gösbeståndet till och med ökat, trots fiskdöden i sjön i april. Det är något Sportfiskarnas regionchef för region mitt, Nils Ljunggren, märker av:

– Det är väldigt bra med gös, i de flesta Sörmländska sjöarna faktiskt. Och rätt mycket gädda och abborre. De är de tre viktigaste, som också är lättast att få tag på, säger han.

För de fiskarter som måste förflytta sig mellan vattendrag för att leka är det emellertid sämre. Öringen och ålens vattenvägar hindras av bland annat vattenkraftverk och de har därför svårare att reproducera sig. Ålen är hotad längs hela Sveriges kust och öring är det ont om i hela länet.

– Öring finns nästan inte alls i Sörmland, men vid kusten och i Nyköpings- och Trosaån kan man man fiska ganska bra med havsöring, säger Nils Ljunggren.

– Men de är mest utplanterade eftersom de också har problem med vattenhinder. Det är inte så bra som det skulle kunna vara, fortsätter han.

Hittills har det varit en bra "fiskesommar" i länets sjöar och nu hoppas Nils Ljunggren att resten av sommaren ska fortsätta att innebära bra fiske:

– Blir det nu varmt och högtryck blir det lättare att få upp abborre och gös – de gillar badväder, medan gädda gillar det lite svalare.

För mycket värme kan däremot vara skadligt. Förra sommarens värmebölja var inte optimal för länets fiskar och vatten. Både i sjöarna och längs Östersjöns kust märktes tydliga konsekvenser av sommarhettan.

– 2018 fick vi in många rapporter om syrebrist och fiskdöd, men vi vet inte än hur det har påverkat bestånden på sikt, säger Thomas Stenström, fiskkonsulent på Länsstyrelsen i Sörmland.

Längs Östersjöns kust finns en negativ trend kring fiskbeståndet, menar Thomas Stenström:

– Rovfisken – det vill säga gädda, gös och abborre – har gått ned utmed kusten på grund av fritidsfiske, miljöfaktorer, skarv, säl och övergödning.

Hög värme och stillastående luft bidrar till stora algblomningar i redan övergödda sjöar och Östersjön. Det kan leda till syrebrist i vattnet och då blir det svårt för många fiskarter att överleva. Irene Karlsson Elfgren, handläggare på Länsstyrelsens vattenförvaltning, menar att övergödda sjöar samt skillnader i miljö och klimatet går hand i hand.

– Om vattenståndet i en sjö påverkas kan vattnet också bli varmare och då blir det lättare syrebrist. De arter som inte trivs då, ofta de som rör sig nära botten, dör.

Arter som är känsliga för låga syrenivåer är exempelvis abborre och mört. Trots det stabila fiskebeståndet i Sörmland kan övergödda sjöar, enligt Länsstyrelsen, vara ett problem. Öljaren i Katrineholm, Bålsjön i Nyköping och mindre delar av Mälaren vid Eskilstuna är några exempel.

Länsstyrelsen arbetar med olika projekt för att förbättra länets vatten. De jobbar bland annat med att minska övergödningen och att förbättra möjligheterna för fisk att vandra fritt i vattendragen, genom att anlägga fiskvägar.

De mest övergödda sjöarna i Sörmland:

Öljaren, Katrineholms kommun

Näsnaren, Katrineholms kommun

Norra delen av Långhalsen, Katrineholms kommun

Storsjön, Gnesta kommun

Avlasjön, Gnesta kommun

Skundern, Flen kommun

Runnsviken, Nyköping kommun

Bålsjön, Nyköping kommun

Ludgosjön, Nyköpings kommun

Mälaren: Väsbyviken och Sörfjärden, Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om