Det är nästan på dagen fem år sedan Matkapet slog upp dörrarna för en smygpremiär i Sparreholm. Den efterlängtade matbutiken fick ett varmt välkomnande och försäljningen var till en början god, men redan i januari 2019 flaggade ägaren Habib Aissaoui för nedläggning på grund av dålig lönsamhet.
Någon nedläggning blev det emellertid aldrig och i mars 2020 gjordes i stället en satsning för att ge butiken en skjuts. Matkapet bytte namn när butiken blev en del av kedjan Matöppet. Sista chansen för butiken, menade ägaren då.
Den önskade effekten uteblev dock och när en skyhög elräkning kom i augusti började Habib Aissaoui återigen fundera över livsmedelsbutikens framtid.
– När man driver en verksamhet vill man ha lite lönsamhet, då är det motiverat att fortsätta. Vi är inte riktigt nöjda med omsättningen plus att vi får dessa hiskeliga elräkningar, säger Habib Aissaoui.
Hans huvudverksamhet, lågprisvaruhuset Fabriken som ligger en trappa upp från livsmedelsbutiken, går bra och det är den han fortsättningsvis vill fokusera helt på.
– Jag känner att den (livsmedelsbutiken) är som en belastning för mig. Det är bättre att den hamnar i andra händer som kan mer om livsmedel och som har ett annat engagemang för det, säger Habib Aissaoui.
Målet är att försöka hitta någon som vill driva butiken vidare och situationen kommer att utvärderas kvartalsvis. Om ingen köpare hittas är en nedläggning sista utvägen. Personalen, totalt fyra och en halv tjänst, är informerade om läget.
Även den intilliggande restaurangen är till salu, men bara om det är någon som kan tänka sig att köpa både matbutiken och restaurangen som ett paket. Att sälja endast restaurangen är inte Habib Aissaoui intresserad av. Helst vill han behålla restaurangen som en del av ett koncept tillsammans med Fabriken.
– Om någon skulle säga att vi får humana elpriser så skulle jag annonsera om personal och öppna restaurangen nästa månad. Men vi befinner oss i ett osäkert läge, säger han.
Vanligtvis ligger elräkningen för hela byggnaden på omkring 75-85 000 kronor i augusti. Förra året landade den på 295 000 kronor Den största elboven är restaurangen följt av matbutiken. All restaurangpersonal sades upp i augusti och i september stängdes den.
Utropspriset för matbutiken och restaurangen är tolv miljoner kronor.