Lasse Berghagen avled den 18 oktober 78 år gammal efter en operation tidigare i höstas.
– Man förstod så klart åt vilket håll som det lutade, efter det man läst av hans dotter Malin på Facebook och i kvällstidningar, konstaterar Strängnäsbon Nicklas Lindström.
Sedan flera år arrangerar han Stallarholmens visfestival och sedermera visdagar.
Ett drömnamn på scenen vid Mälsåkers slott hade Lasse Berghagen onekligen varit.
– Har vi någon mer folkkär artist här i Sverige, frågar sig Nicklas Lindström.
Redan inför festivalen 2022 fanns Lasse Berghagen i tankarna. Men då satt arrangören fast i kontrakt sedan pandemiåren och som behövde fullföljas.
– Därför ville jag ha hit Lasse till i år men han förklarade då att han inte kunde lova något på grund av sjukdomsproblem, berättar Nicklas Lindström.
När pratade du med honom?
– Det måste ha varit någon gång mellan oktober och december i fjol.
– Vår förhoppning var förstås att det skulle kunna bli något 2024. Formatet kändes helrätt – och han hade nog haft svårt att inte köra Min kärlekssång till dig, En kväll i juni eller Teddybjörnen Fredriksson. Men tyvärr så har Lasse lämnat oss, liksom flera andra vänner och bekanta gjort under detta år.
När sågs ni senast?
– Vi har stött på varandra vid tre–fyra tillfällen i olika sammanhang, genom det jobb jag har inom teknik och produktion. Sista gången måste ha varit före pandemin.
– Det var en så trevlig kille med humor och värme. Verkligen genuin.
Årets upplaga av Stallarholmens visdagar blev en missräkning.
Nicklas Lindström berättar att eventet gick back med 350 000 kronor.
En anledning var att det samtidigt arrangerades jubileumskonserter vid Gripsholms slott.
– Då blev det tufft för oss med publik, berättar Nicklas Lindström, vars visdagar i augusti bland annat gästades av Anna Stadling, Tomas Andersson Wij, Stefan Sundström och Marit Bergman.
Diskussioner pågår om festivalens framtid. Det kan handla om kortare program under flera dagar, fler kvällskonserter, eller att nöja sig med en dag i stället för två.
Inte ens Stallarholmen som plats är helig, namnet till trots.
– Visdagar på Visholmen i Strängnäs kanske skulle kunna vara något. Där går det att göra oändligt mycket, och den platsen är mer lättillgänglig, kommenterar Nicklas Lindström.