Så blir klosterlivet utan systrarna – makar driver gården vidare

I somras avled den sista systern på Överselö klostergård.
Nu är det klart att den gamla skolan ska drivas vidare i samma anda – men utan nunnor.
– Jag och min man Daniel har utsetts till husfolk, berättar Mia Nilson.

Mia Nilson och Daniel, Klostergården.

Mia Nilson och Daniel, Klostergården.

Foto: Privat

Stallarholmen2024-11-11 06:03

Nyheten i korthet

  • Efter att den sista systern på Överselö klostergård avled i somras, kommer gården nu att drivas vidare av Mia Nilson och hennes make Daniel.
  • Paret planerar att bo på gården några nätter i veckan och kommer att sköta om den på frivillig basis. Gården behöver renoveras, inklusive installation av bergvärme och översyn av brandskyddet.
  • Nilson hoppas kunna återuppta gästverksamheten på gården, som ska vara en samlingspunkt för tillväxt och fördjupning, öppen för privatpersoner från hela landet som behöver en stunds eller periods stillhet.

Hon är 55 år, bosatt i Stockholm och har arbetat som journalist och teolog utöver en sejour på regeringskansliet. Sedan sju år tillbaka är hon generalsekreterare för organisationen Hela Människan, som driver socialt arbete i hela landet.

För ungefär två decennier sedan upptäckte Mia Nilson av en slump Klostergården mitt emot Överselö kyrka där syster Ingrid och syster Maj hade verkat sedan 1968.

– Ja det var faktiskt efter en resa till ett kloster i Egypten som jag tipsades om ”Den Uppståndne frälsarens systraskap”, berättar Mia Nilson som under en kortare period på senare tid även kom att ingå i stiftelsens styrelse.

Sedan 20 år har hon varit en trogen klostergårdsgäst och dessutom hyrt sommarhus på Selaön

Men en epok på Klostergården gick i graven i och med syster Majs bortgång i juni 2024.

Mia Nilson med make fanns med vid begravningen i Överselö kyrka och var med och ordnade med minnesstunden efteråt.

Sedan dröjde det inte länge förrän Stockholmsparet utsågs till husfolk, för att driva Klostergården vidare på frivillig basis.

– Vår plan är att vara på Selaön några nätter i veckan. Då hinner vi tillsammans med andra sköta Klostergården och även vårt vanliga arbete, ibland på distans.

undefined
Arbetsdagen vid Klostergården samlade 17 personer. Här syns Katja Bexar och Kristina Kahnlund vid en skräpkärra.

Klostergården är nedgången och behöver renoveras. Bland annat ska bergvärme installeras, för att ersätta oljeeldning, och brandskyddet ses över.

– Vi vill så klart kunna satsa på gästhemsverksamhet igen. Det finns fyra rum och även ett pentry på övervåningen, berättar Mia Nilson.

När styrelsen kallade till arbetsdag nyligen på Klostergården kom det 17 personer för att röja i trädgården.

– Den var som en djungel, plus att vi tömde en lada på gammal bråte. Men det var väldigt trevligt att umgås.

På grund av nunnornas ålderdom och död samt covid har aktiviteterna i Klostergården gått på sparlåga. Nu ska verksamheten utvecklas. 

– Stiftelsens stadgar skrevs år 1968, men har ett ändamål som svarar mot behov som är aktuella än i dag, berättar Mia Nilson.

– Klostergården ska vara en samlingspunkt för tillväxt och fördjupning, med initiativ från bygden och i samverkan med Stallarholmens församling och gärna andra kyrkor i Sörmland. Gästverksamheten kommer att vara öppen för privatpersoner från hela landet som behöver en stunds eller periods stillhet, säger Mia Nilsson.

Klostergården ägs av Stiftelsen Överselö klostergård.

Karta: Överselö klostergård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!