Aktionsgrupp uppvaktade Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt (M)

Drygt 2 800 personer har skrivit på uppropet "Rädda Ulvaskogen". Namnlistorna lämnas nu över till kommunstyrelsen med ordföranden Jacob Högfeldt (M) i spetsen. Parallellt finns ett E-förslag..

Jeannette Persson Stüben, Wim Grooten, Leena Tegevi, Filippa Freed och Malin Holmquist fick träffa kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Jeannette Persson Stüben, Wim Grooten, Leena Tegevi, Filippa Freed och Malin Holmquist fick träffa kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2024-06-03 18:02

Nyheten i korthet

  • Aktionsgruppen "Rädda Ulvaskogen" har överlämnat ett upprop med över 2800 namnunderskrifter till Strängnäs kommunstyrelse, i ett försök att stoppa planerad avverkning av Ulvaskogen.
  • Leena Tegevi, gruppens talesperson, lyfte fram att skogen är hem för flera skyddade och rödlistade arter. Wim Grooten, som skapat ett E-förslag, föreslog att skogen borde bli ett naturreservat.
  • Kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) svarade att kommunen endast delvis kan påverka frågan, men lovar att ta till sig materialet.

Vid halv tio-tiden på måndagen hade aktionsgruppen Rädda Ulvaskogen, som kämpar för att sagda skog inte ska avverkas, fått audiens hos kommunalrådet.

I huvudsak var det aktionsgruppens språkrör Leena Tegevi som pratade och lämnade över en bunt papper till Jacob Högfeldt.

– Allt började med ett eller två inlägg på Facebook. Filippa Freed hängde på. Sen växte rörelsen och vi fick med oss Staffan Petré från Naturskyddsföreningen i Strängnäs, säger Leena Tegevi.

undefined
Leena Tegevi med listorna som skulle överlämnas till Jacob Högfeldt.

– Tack var den inventering som Naturskyddsföreningen gjorde upptäcktes åtskilliga fridlysta och rödlistade arter som bombmurkla och knärot, tillägger hon.

Wim Grooten, som skapade E-förslaget i slutet av maj, tog också till orda:

– Skogen är som en dygnet-runt-öppen vårdcentral, den är värdefull såväl för fysiskt som psykiskt välbefinnande. Barn från Gripsholmsskolan kommer till Ulvaskogen flera gånger om året. Om det här hade varit i mitt hemland Nederländerna hade området hägnats in och folk hade fått betala entré. Så mitt förslag går ut på att skapa ett naturreservat.

undefined
Mariefredsborna Filippa Freed från aktionsgruppen Rädda Ulvaskogen och Wim Grooten, som väckt ett e-förslag där han vill göra ett naturreservat av Ulvaskogen.

Jeannette Persson Stüben ingår också i styrgruppen:

– Vi får gäster från hela världen som vi tar med oss dit. Jag gör även yogaövningar i Ulvaskogen.

Jacob Högfeldt svarar:

– Vi tar till oss materialet. Men detta är en fråga som kommunen inte har rådighet över, utan vi kan bara delvis påverka.

Leena Tegevi håller inte med:

– Ni kan i varje fall fatta er interimistiskt beslut om att stoppa avverkningen.

undefined
Malin Holmquist är med i aktionsgruppen men representerar även Rebellmammorna.

Kommunalrådet säger att det är en självklarhet för honom att ta emot när en grupp som denna vill uppvakta.

– Det ingår i mitt uppdrag. Men ärendet måste beredas innan det går att kommentera.

Vad säger du om e-förslaget?

– Det hanteras i sedvanlig ordning.

Förslaget inkom den 28 maj och har i skrivande stund, på knappt en vecka, fått 113 påskrifter (gränsen för att e-förslaget ska tas upp politiskt är därmed passerad med råge).

undefined
Förslagsställaren Wim Grooten, docent i fysioterapi, talar till Jacob Högfeldt.

– Nu vet vi att det kommer att nämnas på kommunfullmäktige 17 juni, säger Wim Grooten, som är Mariefredsbo sedan 2001.

Han är en av flera aktivister som tänkt sig närvara på mötet.

– Med det vi hittills gjort har vi skaffat oss en plattform, anser Filippa Fred, också Mariefredsbo.

Ulvaskogens ägare, Finja betong AB ansökte i mars hos Skogsstyrelsen om avverkning. Den 28 maj återförvisades ärendet av mark- och miljödomstolen till Skogsstyrelsen. Därmed får ingen avverkning inledas just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!