Campingplaner har försenats – efter ammunitionsfynd

Stadscampingen försenas ytterligare – på grund av oexploderad ammunition som hittades i området tidigare i år.

Vid flera ställen på Norra skjutfältet finns varningsskyltar som sattes upp i somras efter att skarp ammunition hittades i området.

Vid flera ställen på Norra skjutfältet finns varningsskyltar som sattes upp i somras efter att skarp ammunition hittades i området.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2020-11-22 20:19

Ett och ett halvt år har gått sedan kommunen antog detaljplanen om att uppföra en campingplats vid Eldsundsviken. Men hittills har inga husvagnar anlänt och inga stugor byggts eller hyrts ut. 

Enligt ett mejl från mark- och exploateringschefen Katrina Zettervall "kom processen av sig lite".

Anledningen är att kommunen först behövde utreda om det är säkert att slå upp sina tält där. Campingplatsen planeras ligga i det som tidigare var regementet P10:s skjutfält. Här hittades tidigare i år skarp oexploderad ammunition, varpå kommunen i somras satte ut varningsskyltar.

Redan 2018 hittade en grävmaskinist en mina på Norra skjutfältet. Bombgruppen ryckte in, sprängde minan under kontrollerade former och konstaterade sedan att det handlade om en attrapp. 

Säkerhetsutredningen är emellertid klar, berättar Roland Åkesson, projektledare på teknik- och servicekontoret. Under de gångna månaderna har företaget Phoenix group AB, som anlitades av kommunen, undersökt området där stadscampingen ska ligga.

– Dels har de gjort en teoretisk utredning, där de har läst på vad man har gjort i området tidigare. Dels har de gått runt med minsökare i tre veckor och för att göra stickprov, säger Roland Åkesson.

undefined
Roland Åkesson var med när varningskyltarna sattes upp i somras. På bilden syns han med Pernilla Norberg från mark- och exploateringsenheten och Sten Rylander från teknik- och servicekontoret.

Inget hittades och området bedöms därmed vara lämpligt för en campingplats.

– Man kan inte undersöka varje millimeter, utan bara minimera risken. Men en risk finns alltid, man vet ju aldrig vad man hittar även om man skulle gräva i sin egen gräsmatta.

Att det var säkert att vistas i området påpekade markförvaltaren Pernilla Norberg redan i somras – så länge man följer tre regler: elda bara på anvisade platser, kör bara på vägarna och gräv inte i marken.

Nästa steg blir nu att upphandla en lämplig entreprenör. Tanken är att en privat aktör ska driva campingen, men en sådan har inte hittats ännu. När rätt aktör kan tänkas finnas på plats, är inte klart ännu.

Redan när detaljplanen officiellt antogs förra året var projektet försenat. Kommunfullmäktige klubbade planen redan i augusti 2018, men en närboende överklagade beslutet ända till Mark- och miljööverdomstolen – utan framgång. 

undefined
Mellan camping- och stugområdet (mörkgrönt) och vattnet ska det finnas ett naturområde (ljusgrönt). Kartan är tagen ur detaljplanen.

Enligt detaljplanen ska campingplatsen bestå av cirka 100 campingtomter, 20-talet stugor, servicebyggnader, mindre bryggor för småbåtar och kiosk, kafé eller mindre restaurang. I anslutning till den stadsnära campingen ska även park- och naturområden främjas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!