Glasstempen är het inför sommaren: "Nya upplägg"

Sommaren nalkas och nu börjar vallfärden till glassbarerna. I år är smaker som citron, popcorn, kex och nougat och svarta vinbär några av de nya inslagen. "Vi säljer tonvis på ett år", säger Rasmus Johansson på Glass i Västerviken.

Vad är en sommar utan glass? Till helgen öppnar flera glassdiskar och tidningen har tagit tempen på dem. Några nyheter finns på menyerna – hos de flesta. "Det är gott med krispigheten till glassen", säger Moa Klaar (höger) vars favoritupplägg är den nygamla popcornsnäckan. Här syns den bredvid Edith Ekströms förstaval – polkasnäckan.

Vad är en sommar utan glass? Till helgen öppnar flera glassdiskar och tidningen har tagit tempen på dem. Några nyheter finns på menyerna – hos de flesta. "Det är gott med krispigheten till glassen", säger Moa Klaar (höger) vars favoritupplägg är den nygamla popcornsnäckan. Här syns den bredvid Edith Ekströms förstaval – polkasnäckan.

Foto: Fanny Lindblad

Strängnäs2022-04-22 11:37

– Hälften av uppläggen är nya. Popcornsnäckan är en favorit som gör comeback efter ungefär åtta år och dajmsnäckan är tillbaka efter ett decennium, säger Rasmus Johansson som driver den nygamla glassbaren i Västerviken. 

Polkasnäcka och nötsnäcka är också nygamla, tillägger han. 

undefined
Hos Glass i Västerviken brukar mjukglass gå i störst lass och i kulform består topp tre av vanilj, jordgubb samt choklad.
undefined
Glass i Västerviken har en ny byggnad för i år och inte alla tycker om utseendet, vilket bland annat har uttrycks på insändarplats i tidningen. "Det är åsikter och en smaksak. Nu under tiden som vi har varit här och förberett har vi fått oerhört många positiva reaktioner, många säger att det är fint och undrar när vi öppnar", säger ägaren Rasmus Johansson.

Lördag 23 april öppnar glassdisken och då är citronsmak ett nytt inslag. 

– Vi har alltid 19 smaker, för om en gäst från föregående år kommer hit och vi inte har kvar personens favoritsmak så blir det en besvikelse.

I slutet av veckan öppnar även kafé Två goda ting i Mariefred för glass. Där pekar barnen främst på den turkosblå blue flag, med smak av mint. Däremot äts salted caramel mest vid solsken, berättar kaféägaren Sofie Hansson.

undefined
"Det finns över 50 glassmaker men vi kan bara ha 18 framme åt gången, för vi har inte plats för fler", säger Sofie Hansson, ägare av kafé Två goda ting i Mariefred. Till vänster syns favoritsmaken – salted caramel. De köper in glassen från ett företag i Huddingetrakten.
undefined
Några av smakerna hos kafé Två goda ting i Mariefred. Pistageglass och en kaffekula, samt glassen som är på barnens läppar – den turkosa blue flag, färgad med irisblomma.

Nya smaker kan komma i sommar. Producenterna är precis hemkomna från en glassmässa i Italien där de har hämtat inspiration. 

– De hintar om nya smaker, men det är inget som är säkert, säger Sofie Hansson som själv älskar romrussin. 

Redan förra helgen öppnade Strängnäs glasshus på Storgatan, med smaker från Rättvik. 

undefined
Strängnäs glasshus med Rättviksglass är känt för sina två storlekar på glasskulor, där en är ovanligt stor. "Man får alltid standardstorleken, men när jag öppnade för 18 år sedan kände jag nja, vill folk äta glass då vill de ha mycket", säger Helen Abrahamsson.

Nyheter?

– Vi kommer att få in svartvinbärssorbet och glass med smak av kex och nougat. Sen kommer pop-upsmaker, men jag vet aldrig vilka det blir, säger Helen Abrahamsson som intygar att av de 53 smakerna så äts klassikerna vanilj och choklad mest.

– Vi kommer med fler nyheter av saker kring glass längre fram, säger hon hemlighetsfullt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!