– Hälften av uppläggen är nya. Popcornsnäckan är en favorit som gör comeback efter ungefär åtta år och dajmsnäckan är tillbaka efter ett decennium, säger Rasmus Johansson som driver den nygamla glassbaren i Västerviken.
Polkasnäcka och nötsnäcka är också nygamla, tillägger han.
Lördag 23 april öppnar glassdisken och då är citronsmak ett nytt inslag.
– Vi har alltid 19 smaker, för om en gäst från föregående år kommer hit och vi inte har kvar personens favoritsmak så blir det en besvikelse.
I slutet av veckan öppnar även kafé Två goda ting i Mariefred för glass. Där pekar barnen främst på den turkosblå blue flag, med smak av mint. Däremot äts salted caramel mest vid solsken, berättar kaféägaren Sofie Hansson.
Nya smaker kan komma i sommar. Producenterna är precis hemkomna från en glassmässa i Italien där de har hämtat inspiration.
– De hintar om nya smaker, men det är inget som är säkert, säger Sofie Hansson som själv älskar romrussin.
Redan förra helgen öppnade Strängnäs glasshus på Storgatan, med smaker från Rättvik.
Nyheter?
– Vi kommer att få in svartvinbärssorbet och glass med smak av kex och nougat. Sen kommer pop-upsmaker, men jag vet aldrig vilka det blir, säger Helen Abrahamsson som intygar att av de 53 smakerna så äts klassikerna vanilj och choklad mest.
– Vi kommer med fler nyheter av saker kring glass längre fram, säger hon hemlighetsfullt.