Det är konstnären Ulrika Florin från Stallarholmen som ritat om den två–tre meter höga portalen så att den kunnat återuppstå som ett konstverk tillverkat av corten-plåt.
Såväl den ursprungliga portalen som skulpturen (vilken föreställer Augusta Widebeck) och lampor i gräsmattan invigdes 2009.
Augusta Widebeck (som levde 1847–1937) var en stark förespråkare av lika rättigheter mellan kvinnor och män. Hon var en av Sveriges första utbildade kvinnliga telegrafister och drev kring år 1900 en station belägen nedanför domkyrkan i Strängnäs.
Den nya portalen är tillverkad av det lokala företaget Ingenjörsfirma Bergvall-Leindahl AB, som ju också färdigställde det historiska staketet kring Gripsholms värdshus Mariefred under 500-årsresan.
Med tiden kommer portalen i Augusta Widebecks park – belägen på Källgatan – att få en roströd nyans.
Den har för övrigt mönster i form av morsealfabetet som lyses upp med blått led-ljus.
Renoveringen har kommunens kulturnämnd finansierat tack vare medel från Anna och Axel Wåhlins fond. Därifrån har pengar även kunnat användas för att ersätta de stulna konstverken på Magiska stigen vid Trollstugans förskola på Långberget.
En handfull av figurerna försvann spårlöst i februari 2023 och har ersatts med skulpturer som gjutits i aluminium i stället för brons. Konstnären är densamma, Amalia Årfelt från Stockholm.
– Aluminium är ett mindre stöldbegärligt material, konstaterar Jannicke Fyhr, kulturproducent vid Strängnäs kommun.