Det var i augusti 2019 som ett fartyg i drift läckte olja i vattnet utanför Selaön och kommunens miljökontor och Kustbevakningen ryckte ut.
Det slutade med att kommunen krävde miljöskyddande åtgärder på bland annat den läckande motorn samt att miljöåklagare inledde en förundersökning om misstänkt miljöbrott.
Fartyget fick också nyttjandeförbud av Transportstyrelsen, då det saknade certifikat som krävs för yrkesmässig trafik. För det fick fartygets ägare i oktober 2020 ett strafföreläggande för brott mot lagen om fartygssäkerhet, med en företagsbot på 5 000 kronor.
Sedan incidenten har fartyget varit på varv, där det åtgärdats, besiktats och godkänts. Efter det, i november, utfärdade Transportstyrelsen de fart- samt fribordscertifikat som saknades. Nyttjandeförbudet är därmed hävt och ärendet avslutat.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping har också lagt ner sin förundersökning om misstänkt brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg. Det skedde i februari 2020. Brott kunde inte styrkas.
De miljöåtgärder som kommunen krävde är också åtgärdade. Det konstaterade miljöinspektör Jessica Sundkvist i maj 2020, efter en förlängd frist med hot om vite. Hon fortsatte dock hålla ett öga på fartyget, i väntan på att det skulle besiktas och bedömas som sjödugligt. När det nu är klart lägger även kommunen ärendet till handlingarna.