Fredagsmys
Det var den 29 juni som den minst sagt uppdaterade flotten åter togs i bruk efter några säsonger i träda. Nu i form av en lounge med öppningsbart tak.
Vid premiären hade den flytande restaurangen i Västerviken endast tillstånd för att samtidigt ta in 30 gäster. Anledning: Vid Räddningstjänstens tillsyn saknades en nödutgång.
– Men sedan flera veckor har ägarna åtgärdat detta, säger Tommy Jansson, tidigare ställföreträdande räddningschef i Strängnäs kommun som förde dialogen med företrädarna för krogen.
– Nu får de ta in 100 personer samtidigt, sen är det upp till personalen att avgöra om de verkligen vill ha så pass många där, tillägger han.
En begagnad båtbrygga som nu löper parallellt med flottens vänstra sida innebär att Black and white lounge numera förfogar över en nödutgång.
– Visst har tillströmningen av kunder ökat, vi fick neka många under perioden med begränsat antal, säger Marija Nikacevic.
Vad är rekordet för antalet gäster på en dag?
– Vi har faktiskt inte fokuserat på det, utan mer tänkt på att göra gästerna nöjda och ge allt vi kan för att lyckas med bra mat, dryck och service.
Constanze Grapp är restaurangchef på flotten:
– Framtiden känns väldigt spännande, Vi vet att detta bara är början på vår resa, vi ser fram emot att utvecklas och fortsätta med att skapa något väldigt speciellt. Inte bara för oss utan även för våra gäster, säger hon.
Säsongen pågår, som tidningen tidigare skrivit, till och med marknadshelgen (7–9 oktober).
– Vi anpassar oss efter våra gäster, säger Marija Nikacevic apropå öppettiderna i höst.
Ni har haft tur med ett närmast idealiskt sommarväder!
– Ja, det har varit helt underbart. Men som tur är påverkas vi inte av vädret utan kan ha öppet även när det regnar.
Finns det gott om stammisar?
– Stödet som vi har fått under de senaste veckorna från våra gäster, speciellt dem som kommit tillbaka flera gånger, kommer vi alltid att vara tacksamma för. Vi uppskattar även all deras förståelse.
På flotten – som ägs av Marija Nikacevic och Hillary Nambwaya – erbjuds rätter i tapasformat, till exempel miniburgare, jämte drycker.
– Vi som jobbar här kommer att göra lite olika saker under vintern. Vissa har skola, några reser utomlands. Men teamet återkommer igen nästa år, lovar Constanze Grapp.