– Jag jobbar nu ungefär 20 timmar i veckan med ärendet. Det har varit ännu mer innan, säger Lille-Mor Sandström Olson, ordförande i bostadsrättsföreningen Björkbacken.
Grannfejden på Nygatan 30–32 har nu pågått i över tio år. I grunden handlar det om en garageinfart som tillhör Höjdparken men som byggts på grannfastighetens, Björkbackens, mark. Allt började med att Björkbackens byggstyrelse, som tillsatts av byggföretaget Peab innan den ordinarie föreningen bildades, gav grannfastigheten ett så kallat servitut som gav Höjdparken rätt att använda marken.
Hovrätten har sedan kommit fram till att servitutet inte kommit till på rätt sätt. Beslutet innebar en "väsentlig förändring" av föreningen Björkbackens mark, och skulle därför ha fattats av den ordinarie föreningsstämman och inte av en tillfällig byggstyrelse.
I augusti 2020 spärrade Kronofogden av garageinfarten med betongsuggor som en konsekvens av hovrättens dom. Det handlar om cirka 60 kvadratmeter mark.
Medan konflikten pågår står Höjdparkens garage i stort sett tomt.
– Vi har många äldre som bor här. Det finns de som är över 90 år. De måste exempelvis ladda sina elskotrar men det är omständligt för dem att ta sig ner till garaget med hissen i trapphuset, säger Kerstin Dahlquist, ledamot i Höjdparkens styrelse.
– Det är jättetungt för våra äldre medlemmar att hämta bilen flera hundra meter bort i ett annat garage, där de fått platser, eller jobbigt för dem som har bilen på gatan att skrapa rutor, säger Lars-Åke Dahlquist, ledamot i samma styrelse.
Grannföreningarna har mötts i domstol flera gånger. Det pågår och har pågått en rad rättstvister, som bland annat rör marklov och fasadändringar. Björkbacken har också erbjudits förlikningsbud från Peab.
– Officiellt har Björkbacken erbjudits fem miljoner men det har de tackat nej till. De har också blivit erbjudna flera gånger att komma till förhandling om ett högre bud men även där tackat nej, säger Torbjörn Svensson, ordförande i Höjdparken.
Får ni i styrelsen uppbackning av era medlemmar?
– Vi jobbar åt samma håll. Medlemmarnas prio ett har varit att få behålla garageinfarten, säger Torbjörn Svensson.
Varför har ni inte byggt en ny garageinfart på andra sidan, efter att ha fått flera domslut emot er?
– Den största anledningen är att det är en stor ombyggnad som skulle påverka våra medlemmar. Entrédörrarna till våra två hus finns på innergården så alla boende måste ta sig in till innergården via den östra sidan samtidigt som östra sidan blir uppgrävd under bygget av ny garageinfart. Detta gäller även ambulans, post med flera, säger Torbjörn Svensson.
– Sedan är det inte bara vi som har sagt att vi inte vill ge oss. Peab har heller inte velat för att de vill undvika att göra de stora ombyggnaderna, säger Lars-Åke Dahlquist.
Men efter en dom i maj förra året jobbar nu Höjdparken med två spår parallellt.
– Spår nummer ett är att fortsätta att få behålla den garageinfart vi har. Spår nummer två är garageinfart på andra sidan, säger Torbjörn Svensson.
Vad är det för möjlighet som gör att ni kan jobba för att ha kvar infarten?
– Det kan jag inte kommentera men vi kommer att jobba för det så länge som det går, svarar Torbjörn Svensson.
Hälsar ni på era grannar i Björkbackens styrelse?
– Vi vet ju inte vilka som sitter där i och med att vi inte har fått träffa dem. Vi var velat träffa dem flera gånger men vi har fått nej på det, säger Kerstin Dahlquist.
– Det har blivit infekterat. Det är tråkigt att det har blivit på det här sättet, säger Torbjörn Svensson.
I grannföreningen Björkbacken har Lille-Mor Sandström Olson varit vice ordförande och sedan ordförande sedan hon flyttade in 2012. Hon har tio pärmar med papper om alla turer i marktvisten.
Utomstående kanske kan tycka "är det värt allt att bråka om en garageinfart i över tio år"?
– Ja, det tycker vi som bor här. De har tagit mark från oss och vi vill ha tillbaka den, säger Britt-Inger Lindberg, ledamot i Björkbackens styrelse.
– Det är medlemmarna som har gett oss i uppdrag att ta tillbaka marken, säger Lille-Mor Sandström Olson.
Är ni eniga i er förening?
– Vi har fattat stämmobeslut om att vi skulle ha tillbaka marken, säger Lille-Mor Sandström Olson.
Varför har ni inte antagit förlikningsbudet från Peab på fem miljoner kronor?
– Medlemmarna vill ha tillbaka marken. Vi är ansvariga för ledningsrätten om det blir läckage där. Vi vill också att räddningstjänsten ska kunna komma in med sin stegbil. Om vi tar pengarna har vi den här oron hängande hela tiden, om det blir läckage på ledningarna och som styrelseordförande kan jag inte ta ansvar för att någon enda medlem ska mista sitt liv för att vi har åsidosatt säkerheten, säger Lille-Mor Sandström Olson.
Men räddningstjänsten svarar att det går att rädda folk från lägenheter på innergården.
– Till två lägenheter på innergården skulle utrymning enligt projekteringen ske med hjälp av räddningstjänstens höjdfordon. Vi gör bedömningen att det är möjligt att bidra med utrymning från dessa lägenheter med bärbara stegar, säger David Hultman, brandingenjör vid räddningstjänsten i Strängnäs.
Som Lille-Mor Sandström Olson nämnde ovan finns en ledningsrätt på garageinfartens mark.
– Ledningsrättens syfte är att skydda VA-ledningar. Sevab och Peab är överens om att betongkonstruktionen ovanför ledningarna (inom ledningsrätten) ska tas bort i sin helhet. Marken ska återställas och utformas så att det överensstämmer med vad som är reglerat i ledningsrätten, säger Niklas Persson, driftingenjör på ESEM, Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Tillbaka till Björkbackens styrelseordförande.
Har du aldrig tänkt att "nu orkar jag inte mer. Nu tar vi ett förlikningsbud?"
– Man känner ett otroligt ansvar gentemot de boende. Jag har känt att jag vill driva frågan till det är slut, säger Lille-Mor Sandström Olson.
Varför kan ni inte träffa Höjdparkens styrelse?
– Jag har träffat Hans Bergström, tidigare ordförande i Höjdparken, och de vill ha kvar garageinfarten på vår fastighet mot pengar. Detta motsätter sig våra medlemmar. Styrelsen arbetar efter medlemmarnas stämmobeslut. Vi har de rättsliga domarna i högsta instans på vår sida. Jag har också pratat med nya ordföranden Torbjörn Svensson, men det är samma svar där, att de vill betala oss.
Fotnot: Tidningen har också sökt företrädare för Peab som hänvisar till bostadsrättsföreningen Höjdparken som är sakägare.