Så klarar hemtjänsten de hala vägarna

Halt på trottoarer i stan och på vägar på landet. Hemtjänstpersonal som halkar och gör sig illa. Det är rapporten när tidningen pratat med alla hemtjänstutförare. Men Rana vård och omsorg har hittat en lösning.

Tidningen får följa med Emelie Nordgren. Hon har jobbat inom hemtjänsten i fem år och arbetar just nu för Rana vård och omsorg.

Tidningen får följa med Emelie Nordgren. Hon har jobbat inom hemtjänsten i fem år och arbetar just nu för Rana vård och omsorg.

Foto: Malin Johansson

Strängnäs2024-01-04 17:03

Det brukar heta att man inte ska ge sig ut och köra om man inte måste när det är dåligt väglag. Men hemtjänstpersonalen har inget val.

– Halkan är fruktansvärd. Vi har ökade fallkolyckor bland personalen. Jag har fått göra fler arbetsskadeanmälningar den här vintern än tidigare. Det blir ren isbana när de plogat. Det värsta är att de inte har sandat efteråt, säger Jessica Karlsson Stringare, enhetschef på Allegio omsorg.

Hon berättar också om ett annat problem.

– Det har varit svårt att parkera bilarna utmed gatorna för där har det varit snövallar. Det var värst med snövallar förra veckan och veckan innan dess, denna vecka har det blivit bättre, säger Jessica Karlsson Springare.

Hon berättar vidare att de flesta av bolagets brukare finns centralt i Strängnäs och Mariefred. En annan hemtjänstutförare, Invita, har dock påverkats av hala vägar på landsbygden.

– Det är katastrof helt enkelt. Vi har Helgarö, Björsund och Fogdö, där är det som värst för oss. Det är nästan så att vi inte kan åka. Under onsdagen var det en person som vi träffat tidigare på dagen som vi gjorde ringtillsyn till på kvällen för att det var svårt att åka dit. Det är jättejobbigt. Det är isgata där ute på de inte jättestora vägarna. Det är dåligt med vägunderhållet, sandning och plogning, säger Susanne Johansson, enhetschef på Invita.

Hon säger vidare att det tar dubbelt så lång tid som vanligt att åka till brukarna men att personalen kommer ut till alla.

undefined
Personal inom hemtjänsten vittnar om att halkan försvårar deras arbete och orsakar olyckor hos personalen.

Ingvar Arebratt är sektionschef på underhållsområde Öst/Stockholm vid Trafikverket – som har hand om vägarna i de tidigare nämnda områdena.

– Vägarna är så kallade "Klass 5"-vägar och de får faktiskt vara hala. Man kanske har lite för höga krav och förväntningar, vi har entreprenörer som sköter vägarna. Vi kan inte ställa så mycket mer krav på de vägarna, säger han till tidningen.

På Rana vård och omsorg vittnar man också om hala vägar.

– I Stallarholmen och på Selaön är det jättedåligt väglag. Det är plogat men is under snön. Personalen rapporterar till varandra hur det är att köra på vägarna, säger Ibrahim Hoseyni, ansvarig för Rana vård och omsorg.

Tidningen skrev om Selaön under onsdagen och då svarade leverantören Trafikverket anlitar, Terranors platschef Pär Lundqvist: "Det är de sämsta möjligt förhållandena just nu för att försöka sköta en väg." Han sa också att företaget just då var på plats och sandade för fullt.

På Rana vård och omsorg har man dock hittat en lösning på problemet med längre körtider.

– Personalen börjar tidigare på dagarna och åker tidigare till brukarna. Då får personalen längre tid på sig att köra och kommer i tid. Brukarna ska inte vänta så länge för de har mediciner som de ska ta i tid, säger Ibrahim Hoseyni.

undefined
Tidningen får följa med Emelie Nordgren. Hon har jobbat inom hemtjänsten i fem år och arbetar just nu för Rana vård och omsorg.

Emelie Nordgren i personalen tycker att det fungerar bra att börja tidigare. Hon vittnar om isiga vägar.

– Ut mot Överselö är det värst. Där har det varit skridskobana. Jag var där senast under onsdagen. Från bron bort till badet är det gropar i vägen. Det känns som bilen studsar. Men oftast hinner jag i tid när vi nu har fått mer flexibel restid på vintern, säger hon.

Tidningen följer med Emelie Nordgren. Färden går på isiga vägar ut på landsbygden utanför Stallarholmen.

– Hemtjänsten har kunnat komma. De har inte varit sena. Jag har inte varit orolig, berättar Leif Sjöberg som denna dag får hjälp av Emelie Nordgren med att laga lunch.

undefined
Dags för lunch! Emelie Nordgren lagar mat åt Leif Sjöberg som har blivit hungrig efter att ha tittat på skidor.

När det gäller den kommunala hemtjänsten berättar områdeschef Vanja Pettersson att det tar längre tid för personalen nu att komma fram till de äldre.

– Ute på landsbygden saknas det ibland snöpinnar. Vi har haft ett par avåkningar där hemtjänstbilar har glidit ner i diket för att de inte ser var diket börjar, säger hon.

Det är Strängnäs kommun som har ansvaret för väghållningen inne i Strängnäs och Mariefred.

– När det regnar, snöar och fryser samtidigt blir det halt. Vi har sandat och sandat men vi kan inte vara på alla ställen samtidigt. Köp broddar, de kostar inte så mycket. När det gäller snövallar vid gatorna så har vi problem med att folk inte respekterar servicedagarna och flyttar sina bilar. Vi har kört hela tiden, plogat och sandat i stort sett varje dag och natt, sen innan jul. Det är först i dag som vi har fått möjlighet att köra bort snön från Strängnäs och Mariefred till våra snötippar, säger Rose-Marie Byström, projektledare på enheten för gata och park.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!