Reaktionerna på sociala medier har inte låtit vänta på sig sedan det blev klart att Patrik Jarenius inte blir kvar i rollen som Strängnäs kommuns säkerhetschef. Bland annat har Facebook-gruppen och namninsamligen "Vi som vill ha vår säkerhetschef kvar" startats.
Men nu vill kommundirektör Lars Ekström förtydliga vad som hände i samband med att den nu före detta säkerhetschefen publicerade bilder på Facebook på minderåriga som han misstänkte hade kastat sten vid Läggesta station.
– Det är ett stort engagemang i frågan. Därför är det viktigt att man känner till helheten. Jag tror att man inte har fått med sig helheten, säger Lars Ekström.
Vad är det i helheten som man inte har fått med sig?
– Förra veckan sa jag att man ska ha respekt för lagen och inte ta lagen i egna händer. Jag ska uttrycka det ännu tydligare, det som har hänt är att den tidigare säkerhetschefen har haft samtal med ungdomarna och deras föräldrar, som polisen borde ha haft en chans att ha. Han har också låtit bli att polisanmäla ungdomarna mot löfte från ungdomarna och föräldrarna om att stenkastningen ska upphöra.
Lars Ekström fortsätter:
– Det har motverkat att de kan lagföras, det vill säga straffas för stenkastningen. Patrik Jarenius har också framfört att det är skadegörelse för miljonbelopp det handlar om men det hindrar ju också att man kan föra skadeståndskraven vidare.
– Jag har uppmanat honom att polisanmäla och det har han vägrat att göra. Han har vägrat att dela med sig av namnen också.
Vad har Patrik Jarenius sagt ligger bakom att han vägrar?
– För att han har lovat föräldrarna och ungdomarna att inte berätta. Frågan man måste ställa sig, vart är vi på väg om det inte är polisen som har mandatet att lagföra och sköta utredningsfrågor? Om inte polisen får en polisanmälan så kan de inte göra någonting.
Kunde ni från kommunens sida ha varit mer tydliga med detta så att det inte hade blivit en hatstorm mot kommunen?
– Vi gör alltid en avvägning av hur mycket vi ska berätta och hur mycket vi inte ska berätta. Det är utgångspunkten. Vi försöker att vara försiktiga där och visa omtänksamhet.
Hur hanterar kommunen drevet som har blivit i sociala medier, att det skulle kunna bli ett säkerhetshot än mer mot kommunen?
– Jag har inte upplevt att det är ett säkerhetshot mot kommunen nu mer än vad det har varit tidigare men vi bevakar frågan hela tiden. Sedan är det olyckligt i den offentliga debatten att man inte kan hålla sig från hat och hot. Det är ett hot i förlängningen mot demokratin och den ordningen vi har i landet.
Är du förvånad över det stora drevet i sociala medier?
– Jag är förvånad över tonläget och att man är onyanserad.
Kan du säga något mer om tidigare händelser, före Facebook-publiceringen, som ledde till att Patrik Jarenius inte längre är säkerhetschef?
– Nej. Men det är viktigt att ha med sig att det är en samlad bedömning, inte bara det som har hänt vid Läggesta station, som ligger bakom det här.
Patrik Jarenius själv pratar om en långvarig konflikt mellan honom och en annan chef, är det något du kan kommentera?
– Nej, det är ingenting jag kan kommentera.
Har det funnits samarbetssvårigheter mellan Patrik Jarenius och andra på kommunen?
– Det vill jag inte kommentera.
Den 16 januari, samma dag som Jarenius nu välkända Facebook-inlägg, anmäldes en stenkastning mot ett tåg vid Läggesta. Detta av Transdev.
Men polisen i Strängnäs arbetar inte aktivt med Läggesta.
– Jag har inte fått några ärenden på min skärm, säger Jeanette Björk som är inriktad på ung brottslighet.
Har du haft det tidigare?
– Nej, det finns inga utredningar.
Tidningen har sökt Transdev för att få klarhet i hur och om bolaget tänker gå vidare med stenkastningarna.
– Det är inte alldeles solklart om det i så fall är vi som ska agera. Jag ber att få kolla upp det och återkomma, säger presschefen Stefan Johansson.
Tidningen har varit kontakt med Patrik Jarenius både via telefon och mejl under måndagen. Han har inte återkommit med någon kommentar till kommundirektörens uppgifter.