Barn- och utbildningsnämnden får svidande kritik i en granskning. Det är revisionsföretaget EY, på uppdrag av kommunrevisorerna, som har gjort en uppföljande granskning på två fördjupande granskningar som gjordes 2021 och 2022 på skolområdet.
Den senaste granskningen visar bland annat att barn- och utbildningsnämnden inte säkerställt en ändamålsenlig organisering avseende stödinsatser till elever. Detta är åtgärder som kommunrevisorerna rekommenderade redan 2021. Nu får barn- och utbildningsnämnden en anmärkning av kommunrevisorerna för andra året i rad.
– Det är väldigt allvarligt att man i normalfallet riktar en anmärkning och att man gör det två år i rad tillhör nog ovanligheterna, säger Jens Persson, ordförande för kommunrevisorerna.
Vad är det som har gjort att ni ser behovet av att rikta en anmärkning två år i rad?
– Vi konstaterar att barn- och utbildningsnämnden i princip inte har gjort några åtgärder för de elever som har särskilda behov. Det kanske är de medborgare som är röstsvagast i vårt samhälle, så det blir extra allvarligt att man år efter år underlåter att hantera de resurser och de åtgärder som behövs för att hjälpa dessa elever.
Jens Persson säger vidare:
– Vi har mötts av väldigt mycket tomma ord om hur man ska komma tillrätta med allting, men i verkligheten när vi gör en granskning och tar reda på vad som har gjorts konstaterar vi att man mer eller mindre inte har gjort någonting.
Hur kommer ni revisorer att följa barn- och utbildningsnämnden framöver?
– Vi kommer följa upp att de verkligen tar tag i de här frågorna.
Strängnäs kommun gör ett stort plusresultat 2023 och har gjort det de senaste åren. Resultatet för 2023 är plus 186 miljoner kronor.
– Resurser finns. Det här är någonting som man helt enkelt har struntat i, underlåtit att göra. Det är ett antal elever och föräldrar som har kommit i kläm under ganska många år nu. Om man bara tar tiden tillbaka till vår granskning 2021 så har man på området särskilt stöd i princip inte gjort någonting, det är tre förlorade år för föräldrar och ungdomar, minst, det kan vara längre tillbaka än så.
Den senaste granskningen visar också att nämnden inte förändrat resursfördelningen, trots rekommendationer från revisionen redan 2021. Revisionsföretaget EY påpekar nu att en elev måste få det lagliga stöd som den har rätt till oavsett de ekonomiska ramar som barn- och utbildningsnämnden får av kommunfullmäktige.
I revisionsskrivelsen från kommunrevisorerna till nämnden står: "Vi känner en oro för att barn och ungdomars möjlighet att tillägna sig utbildning framgent, fortsatt kommer att påverkas negativt till följd av barn- och utbildningsnämndens underlåtenhet att åtgärda bristerna i sin verksamhet."
Det finns också två områden som granskats där EY bedömer att brister delvis är åtgärdade. Det gäller områdena skolfrånvaro samt kvalitetsarbete och måluppfyllelse. När det gäller måluppfyllelse påpekar EY att resultaten i årskurs nio förbättrades 2023 men samtidigt försämrades resultaten i årskurs 6.
Catarina St Cyr (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Varför har barn- och utbildningsnämnden inte tagit tag i det ni har fått kritik för 2021 och 2022?
– Vi har tagit tag i det och jobbar fortfarande med de frågorna men vi har inte kommit så långt som revisionen hade önskat se. Det tar tid att åtgärda de här sakerna. Vi har fått ny grundskolechef och nya rektorer på några av skolorna och då vill man ju sätta sig in i de här frågorna. Vi har fullt fokus på frågorna och goda förhoppningar att komma tillrätta med dem, säger Catharina St Cyr.
Vad kommer nämnden att göra nu?
– Vi fortsätter det arbetet vi påbörjat och där ligger inspektionsrapporterna från Skolinspektionen också till grund i det kvalitetsarbete som görs i alla grundskolor just nu.
Kommunrevisorernas ordförande säger att tre år har gått förlorade för elever som behöver extra stöd, vad har du för kommentar till det?
– Det var ett hårt uttalande. Vi har samma mål i det här. Alla vi som jobbar med skolfrågan vill så klart att alla barn ska klara kunskapskraven och skolan med goda resultat. Nu ser vi till att vi kommer ända fram i alla delar så att de barn som behöver stöd kommer att få eller redan har fått de insatser som de behöver.
Catharina St Cyr lovar en förändring till 2025.
– Det kommer absolut att se annorlunda ut nästa år. Vi jobbar för fullt. Det är väldigt många insatser som har gjorts under de här tre åren men som inte riktigt har fått full effekt ännu.
Hanna Lindahl (C) är 2:a vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och sitter i oppositionen.
– Det är klart att det är otroligt tråkigt att se, inte godkänt fortfarande fast vi har ett särskilt uppdrag. Jag hoppas att vi kommer att förändra arbetet men 2023 hör ju också till de förlorade åren. Vi har inte gjort den hemläxa som vi behövde göra 2023. Vi skulle ha behövt jobba så mycket mer med att förändra strukturer.
Vad har ni i oppositionen försökt att göra?
– Vi har ställt kritiska frågor. När vi fick delårsrapporten så lyfte jag in att vi åtminstone skulle få med att få fortsätta följa upp åtgärdsprogram och särskilt stöd även 2024. Det höll nästan på att tappas bort.
Har ni i oppositionen fått gehör?
– Ja, jag får gehör nu från den nya ordföranden. Vi har ett helt nytt arbetssätt nu när vi jobbar mer som en hel nämnd och mindre som opposition och majoritet. Det är viktigt för oavsett om man är majoritet eller opposition så har vi ett huvudmanna-ansvar när vi sitter i nämnden.
Sofia Könberg (L) sitter även hon som ledamot i barn- och utbildningsnämnden i opposition.
– Min inställning är att kritiken från revisionen är väldigt allvarlig men inte förvånande eftersom styret inte har tagit tag i problemen, säger Sofia Könberg.
Kristdemokraternas gruppledare Cecilia Siösteen är mycket kritisk till hur barn- och utbildningsnämnden har agerat:
– Nu är vi inne på år två av väldigt kritiska anmärkningar. Hela tiden under året när vi har haft debatter om skolan i kommunfullmäktige så har majoriteten gått upp i talarstolen och sagt att "det går så bra och nu börjar det bli bättre och vi gör saker hela tiden". Jag tycker det här är ett tecken på att nej, ni gör inte saker hela tiden utan ni har inte gjort saker som ni skulle göra".