Krav på munkorg och koppel efter hundattacker

Nu gäller munkorg och koppel för de båda hundar vars ägare flera gånger har anmälts efter blodiga attacker. Men än har länsstyrelsen inte lyckats delge ägaren beslutet.

"Det krävs väldigt mycket innan man kan ge någon ett hundförbud enligt lagen om tillsyn om hund och katt. I det här fallet har bara en av hundarna en historik, inte den andra", säger handläggaren om varför det inte blev något hundförbud för den person som har anmälts efter flera blodiga attacker.

"Det krävs väldigt mycket innan man kan ge någon ett hundförbud enligt lagen om tillsyn om hund och katt. I det här fallet har bara en av hundarna en historik, inte den andra", säger handläggaren om varför det inte blev något hundförbud för den person som har anmälts efter flera blodiga attacker.

Foto: Jens Alvin, privat

Strängnäs2022-08-24 06:43

Tidningen har tidigare berättat om en hundägare i Strängnäs kommun som först utreddes efter en händelse år 2020. Då var skadorna lindriga och det blev inga repressalier. I juni förra året bet en av hens hundar en annan hund så illa att den måste avlivas och under hösten tog sig flera hundar ut från ägarens tomt och betedde sig aggressivt hos en granne. 

Efter det gav länsstyrelsen ägaren ett föreläggande för en av hundarna. Den skulle hållas kopplad ute eller vara inhägnad så att den inte kunde rymma. Trots det sprang den i juni i år lös i ett villaområde och bet en annan hund blodig.

Nu har ägaren än en gång utretts av Länsstyrelsen Södermanland. Beslut är fattat och nu har kraven hårdnat:

– Hundägaren får förbud och föreläggande för båda sina hundar. De får inte rastas av personer under 15 år och de ska hållas i fast koppel på max två meter och bära munkorg. Det gäller vid utomhusvistelser och på platser där möten med människor och djur kan ske, säger handläggaren som på grund av en generell hotbild mot yrkeskategorin får vara anonym.

Hen tillägger:

– Om hundägaren har dem inom ett område som är inhägnat så att de inte kan ta sig ut och obehöriga inte kan ta sig in behöver de inte ha de här sakerna på sig, men då krävs en rejäl inhägnad som de inte kan hoppa eller gräva sig ur.

Eftersom den senaste händelsen enligt ägaren berodde på att hundarna trängde sig ut när ytterdörren öppnades, finns ytterligare ett krav:

– Hundägaren behöver ordna någon form av säkerhetsbarriär innanför sin ytterdörr. En barngrind eller annat stopp, så att de inte kan pressa sig ut, säger handläggaren.

Redan i juli postades ett skriftligt besked till hundägaren. Något delgivningskvitto har dock inte kommit i retur, vilket krävs för att beslutet ska träda i kraft.

– Så är det. Punkten om att de inte får rastas av personer under 15 år gäller omedelbart efter att ägaren tagit del av beslutet, övriga punkter sju dagar senare. Både förbud och föreläggande gäller sedan fortsättningsvis, säger handläggaren som konstaterar att länsstyrelsen nu går vidare med åtgärder för att delge beslutet.

Efter delgivningen har ägaren tre veckor på sig att överklaga till förvaltningsrätten.

– Beslutet gäller dock även under tiden ett eventuellt överklagande hanteras. Skulle rätten komma fram till något annat kan det upphävas, men först då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!